Bekijk het origineel

Raad aanvaardde komplan Ermelo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Raad aanvaardde komplan Ermelo

Nieuwe wethouder gekozen

4 minuten leestijd

ERMELO — Maandagavond heeft de raad de komplannen voor de gemeente zonder al te veel hindernissen aanvaard. Ook werd in deze vergadering de heer G. van Hazef als raadslid beëdigd. In de wethoudervacature, ontstaan door het overlijden van de heer Th. J. Kikkers, is gekozen de heer A. H. Vellekoop, fractievoorzitter van de CHU, die drie dagen beraad vroeg.

Bijna tien jaar is al aan dit plan gewerkt. Het college van b en w heeft hieraan, voordat dit plan in de raad kwam, ruime voorlichting gegeven aan de bevolking, onder meer ook op ontraoetingsavonden enz.

De heer Peters (Gemeentebelangen) had grote bezwaren voor een groot winkelwarenhuis waarvoor 4000 m2 grond was gereserveerd. Is dat wel in het belang van de consument en winkelstand, zo vroeg hij zich af. Ook tegen het plan om langs de Harderwijkerweg bungalows te bouwen op grond waar wel veertig woningen kunnen staan in de sociale sector had hij ernstige bedenkingen.

De heer Van der Mark (PvdA) was het met de heer Peters eens betreffende de woningbouw aan de Harderwijkerweg. Ook hij vond dat subsidiewoningen gebouwd moeten worden, gezien het enorme aantal woningzoekenden dat nog steeds op de wachtlijst staat. Hij vroeg zich af of het wel nodig is — gezien het streekplan waar in Harderwijk een verzorgingsfunctie krijgt voor de Noordwest-Veluwe — dat Ermelo nu een groot winkelbedrijf wil aantrekken. Namens de SGP sprak de heer F. N. Snoek. Hij bracht dank aan b en w voor het vele werk wat hier in de loop der jaren aan is gedaan. ,,Het is moeilijk een ieder naar de zin te maken. Gezien het grote aantal bezwaarschriften zal er misschien weer een nieuw komplan moeten komen," aldus de SGP-er.

Bevriezing

De heer Brons (ARP) was zeer gelukkig met de diverse blokjes woningbouw, die in dit plan zijn opgenomen. Betreffende het winkelgebeuren merkte hij op dat Ermelo met zijn aantrekkelijke winkelstraat voorzichtig moet zijn om niet in te grijpen in het particuliere initiatief. Het plan g:eeft nu aan een bevriezing van de winkelstand. „Betreffende de fmanciering van het plan, ' waarop de exploitatie-opzet een tekort opgeeft van bijna 1,8 miljoen gulden, is het nodig de grondprijzen te herzien alsook andere mogelijkheden toe te passen om dit project van bijna 15 miljoen financieel sluitend te krijgen," aldus de heer Brons.

De heer Vellekoop (CHU) wees erop dat het onverantwoord is om dit gehele komplan in deze raadzitting af te ronden en wilde ook goed aandacht geven aan de belastingtechnische zaken die aan dit plan verbonden zijn. Ook drong hij — met de heer Brons — er op aan om het tekort geheel uit de opbrengst weg te werken. ia zijn beantwoording stelde wethouder Poulus dat hij bereid was om een toezegging te doen zoals Brons gevraagd had: drie jaar afzien hoe het winkelgebeuren zich ontwikkelt. De wethouder dacht dat een winkeluitbreiding — zeker gezien de rapporten — in Ermelo zal slagen, ook met het oog op vele recreanten die zomers in het dorp him inkopen komen doen. „Harderwijk kan dan zeker nog haar streekfunctie behouden. Wij willen echter een levendig dorp blijven met goede en actieve middenstandswinkelbedrijven," zo vond de wethouder.

Burgemeester E. P. A. Veen vond het moeilijk om nu al het gehele plan financieel rond te krijgen. „Bijsturen en voorzichtigheid zal steeds nodig zijn, wil het komplan financieel slagen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Raad aanvaardde komplan Ermelo

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken