Bekijk het origineel

Onverdeeld naar één school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onverdeeld naar één school

Tegenstellingen zijn verdwenen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De samenvoeging van openbaar en bijzonder onderwijs is dichterbij dan ooit. Schijnbaar onoverbrugbare tegenstellingen zijn verdwenen. Ouders blijken bovendien steeds minder bezwaren te hebben tegen een „gezamenlijke" schooi, waar „kinderen uit alle gezindten door docenten van alle richtingen worden begeleid".

Dit zijn conclusies van een studiecommissie, die twee jaar geleden werd ingesteld door de Vereniging voor openbaar onderwijs (VOO). De commissie was „zo breed mogelijk" samengesteld: er zaten Hervormden, Katholieken en humanisten in. De VOO, met 120.000 leden de grootste bond van „onderwijsconsumenten" in ons land, is voorstander van een ,,ingrijpende" verandering in het huidige schoolbestel. De commissie is dat met de vereniging eens en bepleit in haar nota „onderwijs, algemeen en openbaar" een uitgebreid onderzoek naar de vorming van een, wat zij noemt, openbaar/algemene samenwerkingsschool.

Samen

Aan een dergelijke schoolvorm die nen volgens de commissie een aantal voorwaarden te worden gesteld. Die zijn: een school van en voor allen. „Niet apart, maar samen", aldus de commissie. Het onderwijs aan de samenwerkingsschool moet naar het oordeel van de commissie gebeuren „in een geest van verdraagzaamheid en respect voor andere geloofs- en levensovertuiging". Het onderwijs moet bovendien gericht zijn op een „zelfstandige eii onbevooroordeelde deelname van elk kind aan het cultureel-maatschappelijk 'leven".

De ouders dienen samen met de overheid verantwoordelijk te zijn voor de school, aldus de commissie. Volgens haar verwachten ouders heden ten dage in de eerste plaats, dat hun kinderen goed onderwijs ontvangen. Daarin blijkt weinig verschil te bestaan tussen ouders, die hun kinderen naar openbare scholen sturen en ouders, die het bijzonder onderwijs voor hun kinderen kiezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Onverdeeld naar één school

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken