Bekijk het origineel

Scheldwoord „kaffer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Scheldwoord „kaffer" verboden

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG - Blanke Züidafrikanen die hun zwarte landgenoten uitschelden voor „kaffer" riskeren voortaan een proces. Het hooggerechtshof van Natal maakte donderdag het vonnis van een lagere rechtbank ongedaan en wees de Afrikaanse Delasse Ciliza een schadevergoeding van 150 rand (ongeveer 600 gulden) uit de staatskas toe. Ciliza was in februari 1973 tot twee keer toe voor „kaffer" uitgemaakt door een blanke politie-agent. Daarop had hij tegen de agent, en de minister van politiezaken, een klacht wegens belediging ingediend. In eerste instantie kreeg hij ongelijk. Maar de rechter Justice James in Maritzburg oordeelde dat het woord „kaffer" een beledigende klank heeft en niet past in de huidige onwikkeling van Zuidafrikaanse samenleving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Scheldwoord „kaffer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken