Bekijk het origineel

Urkers behouden teruggekeerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Urkers behouden teruggekeerd

2 minuten leestijd

URK — Vanmorgen om drie uur zijn de bemanningsleden van de zondagavond vergane kotter UK 62 „Wilco" uit het Franse St. Malo teruggekeerd. Schipper W. Kramer en de drie andere leden van de bemanning werden tijdens een stijlvolle bijeenkomst in verenigingsgebouw Irene op Urk door naar schatting 200 dorpsgenoten ontvangen.

i Van onze streekredactie)

Zondagnacht liep de machinekamer van de UK 62 onder water. Van de kotter werd toen door de schipper een internationaal noodsein via de visserijradio uitgezonden. Onmiddellijk hierna begonnen vliegtuigen en schepen een zoekactie. Vooral door de mist werden deze acties belemmerd.

Dinsdagmiddag om ongeveer kwart voor een kwam een einde aan de spanning op Urk, waar men reeds begon te wanhopen. De vier opvarenden - schipper Willem Kramer (41), Rob Wijnands (26), Andries (26) en Hendrik Brands (15) werden ontdekt door een Franse kotter. Schipper Kramer seinde dit direct door naar Urk, waar spontaan de vlaggen werden uitgehangen.

Vanmorgen vroeg kwamen de vier vissers per personenauto aan uit Frankrijk. Namens de Urkse gemeenschap heette burgemeester A. P. Buys de bemanning welkom. „Er is een wonder gebeurd", meende de burgemeester. Ook dominee H. Veenstra (Gereformeerd) en ds. J. Stuy (Gereformeerd Buiten Verband) voerden het woord. Wethouder L. Brouwer (visserijzaken) gaf nog psalm 57 op, terwijl door een koor psalm 42 werd gezongen.

Schipper-eigenaar Kramer vertelde niet van plan te zijn een nieuw schip te kopen, ook al gezien de moeilijke toestand van de visserij. De bemanning heeft drijvend in een opblaasbaar bootje (een zogenaamde dinghy) in 36 uur in totaal 70 mijl afgelegd. De grootste angst van de mannen, die niet wisten welke kant hun bootje uitging, was dat zij de Atlantische Oceaan op zouden drijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Urkers behouden teruggekeerd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken