Bekijk het origineel

Kamer wijst twee moties van oppositie af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer wijst twee moties van oppositie af

Lubbers teleurgesteld in Van Thijn

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De verdeeldheid in de AR, CH- en KVP-fracties in de Tweede Kamer over het kabinetsbeleid inzalie de Zuidafrikaanse order is vannacht duidelijk bij de stemming over diverse moties van de oppositie aan het licht getreden.

Minister Lubbers is teleurgesteld over het optreden van fractieleider Van Thijn (PvdA), die heeft geweigerd bepaalde verwijtende uitlatingen terug te nemen.

De kamer heeft een motie van de drie confessionele fracties aanvaard, waarin de regering wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er vaststaande procedures tot stand komen voor het afsluiten van transacties van bedrijven te stellen voorwaarden. Voor de motie stemden KVP, ARP, CHU, VVD, GPV, SGP, RKPN, DS'70 en D'66. Twee moties van oppositieleider Wiegel werden overigens verworpen. In de eerste motie Werd gezegd, dat de regering in de zaak van de kerncentrales aan de kamer informatie heeft onthouden en dat dit dient te worden veroordeeld. Voor deze motie stemden WD, DS'70, GPV, RKPN, SGP, BP en negen KVP-ers.

 De tweede motie van Wiegel, een motie van afkeuring om het kabinet ten val te brengen kreeg de instemming van VVD, CHU, DS'70, SGP, GPV. RKPN, BP en de KVP-ers Hutschemakers en Bremen. D'66-fractievoorzitter Terlouw verklaarde voor de stemmingen, dat zijn fractiegenoot Nooteboom het met de inhoud van de moties-Wiegel eens was, maar dat hij terugschrok voor de politieke consequenties.

Eis Lubbers

Fractievoorzitter Van Thijn (PvdA) is niet ingegaan op de eis van minister Lubbers om zijn woorden (van 22 mei), dat er sprake was van een „harde actie van twee KVP-ministers" tegen het kabinet. Hij ze deze woorden niet te kunnen terugnemen, omdat het stellen van de portefeuülekwestie een harde aktie moet worden genoemd. Overigens wilde Van Thijn de integriteit van de minister niet aantasten.

Minister Lubbers uitte zijn grote teleurstelling hierover en sprak daarbij van arrogantie van de macht bij de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij, waaraan Van Thijn zich opnieuw ergerde.

De bewindsman moest in zijn slotbeschouwing constateren, dat er een zwaar probleem tussen hem en Van Thijn blijft liggen, maar herinnerde er terloops aan, dat drie staatssecretarissen hadden gedreigd hun consequentie te trekken waneer de regering een positief besluit zou nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Kamer wijst twee moties van oppositie af

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken