Bekijk het origineel

Met trots en vertrouwen dienen op „De Ruyter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Met trots en vertrouwen dienen op „De Ruyter"

Koningin tot bemanning

3 minuten leestijd

VLISSINGEN — Op plechtige en sfeervolle wijze is donderdagmiddag in aanwezigheid van koningin Juliana het nieuwe geleidewapenfregat De Ruyter in dienst gesteld. De minister van Defensie, ir. H. Vredeling, was wegens ziekte verhinderd aanwezig te zijn.

Bij de valreep van het fregat werd de koningin begroet door ir. A. Stikker, voorzitter van de raad van bestuur van het Rijn-Schelde-Verolme concern, vice-admiraal B. Veldkamp, bevelhebber der sttrijdkrachten en kapitein ter zee R. H. Post, commandant van Hr. Ms. De Ruyter.

Met trots

In haar toespraak tot de bemanning zei koningin Juliana, dat zij zich kan voorstellen, dat iedere marineman met een gevoel van trots en vertrouwen aan boord van dit schip zal dienen. Dit schip, dat de naam draagt van admiraal De Ruyter, van wie wij onlamgs de sterfdag, driehonderd jaar geleden, herdachten. Zijn uitzonderlijk voorbeeld moge steeds een stimulans en inspiratie zijn bij de uitvoering van de taken, die aan dit schip en aan de gehele vloot zullen worden opgedragen. De koningin sprak de wens uit, dat de vredesopdrachten zo kunnen worden uitgevoerd, dat dit schip nimmer voor oorlogstaken zou behoeven te worden ingezet. Met het hijsen van enkele vlaggen werd het schip vervolgens officieel in gebruik gesteld.

De indienststelling werd door vele autoriteiten bijgewoond vanaf eengrote tribune op de wal. De verschillende handelingen aan boord van de De Ruyter zorgden voor een onvergetelijk schouwspel. Bij het vertrek van de koningin werd een saluut van 35 daverende schoten afgevuurd.

Bouw De kiel van het fregat werd gelegd op 22 december 1971; meer dan twee jaar later, op 9 maart 1974, had de tewaterlating plaats. Met de indienststelling  ervan beschikt de Koninklijke Marine thans over twee geleidewapenfregatten. Het fregat Tromp werd oktober vorig jaar in dienst gesteld. De hoofdtaak van De Tromp en De Ruyter bestaat uit de bescherming tegen vijandelijke luphtaanvallen en het opsporen en bestrijden van onderzeeboten. Aan boord is accommodatie van 306 bemanningsleden.

De bouwwerf van de twee geleidewapenfregatten, de Kon. Mij. de Schelde, heeft nog acht schepen voor de Kon. Marine in opdracht. De zgn. standaardfregatten van de Kortenaer-klasse. Door deze opdrachten is deze werf van het Rijn-Schelde-Verolme concern voor de komende jaren goed van opdrachten voorzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Met trots en vertrouwen dienen op „De Ruyter

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken