Bekijk het origineel

Spaanse regering wil werken met oppositie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spaanse regering wil werken met oppositie

Links wil snelle hervormingen

2 minuten leestijd

MADRID De Spaanse minister van binnenlandse zaken, Manuel Fraga Iribarne, heeft een beroep op de oppositie gedaan samen te werken met de regering bij haar streven naar democratisering.

Deze oproep kwam nadat de verboden linkse partijen het regeringsprogram van stap-voor-stap-hervorming hadden verworpen en daarmee ook het voor oktober op het programma staande referendum voor een grondwetswijziging. In een woensdag in Madrid gehouden toespraak zie de minister: „De regering en de oppositie moeten tot een vergelijk komen en naar afspraken streven. Essentieel is naar overeenstemming over fundamentele kwesties te zoeken. Een half jaar na de dood van Franco zijn we achter vele zaken gekomen. Een van de belangrijkste is dat het Spaanse volk niet opnieuw kanonnenvlees voor revolutionaire avonturen wil zijn. We kunnen er zeker van zijn dat de Spaanse gemeenschap zich vreedzaam naar de democratie beweegt, ook al oeten er nog veel obstakels worden opgeruimd voordat deze is bereikt".

Compromis

Eerder p de dag liet de Plata Junta, de min of meer getolereerde samenwerking van christen-demoCraten, socialisten en communisten, weten dat zij onder bepaalde voorwaarden wel bereid is een akkoord te sluiten met de regering van koning Juan Carlos, die herstel van de democratische vrijheden en verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering voorstaat. De meer linkse partijen willen echter een snellere en meer radicale doorvoering van de democratie. In hun verklaring van woensdag noemden zij het referendum van oktober „manipulatie en volksverlakkerij" omdat er geen garanties zijn wat de vrijheid van deekieming aan de volksraadpleging betreft en omdat de kiezers niet kunnen kiezen tussen regeringsvoorstellen en die van de oppositie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Spaanse regering wil werken met oppositie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken