Bekijk het origineel

Ërasmus-universiteit politie-uniyersiteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ërasmus-universiteit politie-uniyersiteit

Prof. Van Maarseveen:

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het optreden van een particuliere bewakingsdienst in de Rotterdamse Erasmus-universiteit geeft prof. H. Th. J. F. van Maarseveen het gevoel te werken in een politie-unlversiteit. In het blad Quod Novum van de Instelling protesteert de hoogleraar (staats- en bestuursrecht) tegen de bevoegheden van de bewakingsdienst, die verder zouden gaan dan die van de gewone politie.

„Ik hou niet van uniformen. Ik hou helemaal niet van blauwe uniformen en daaronder verborgen handwapens. Blauwe uniformen, die mijn kamers inspecteren, tijdens colleges deuren openen om te zien of er niets verkeerds ge-, beurt, die me naloeren als ik het gebouw binnenkom of verlaat", aldus Van Maarseveen.

Benauwd

Gruwelijk benauwd voelde hij zich, toen de bewakingsdienst jongens en meisjes, die toneel speelden in een studium generale, voortdurend bleek te volgen, alleen omdat zij blijkens kleding en haar tot een subcultuur behoorden. En „erg beroerd" werd Van Maarseveen, toen hij hoorde, dat het hoofd van de veiligheidsdienst de publikatie van toneelfoto's censureert en verhindert. „Wie heeft deze waanzin van een particuliere bewakingsdienst verzonnen?" aldus de hoogleraar.

Drs. K. T. Liem, economisch directeur van de Erasmusuniversiteit, toonde zich verbaasd over de klachten van prof. Van Maarseveen. Voorzover hem bekend draagt de bewakingsdienst geen wapens en gaat haar bevoegdheid niet verder dan het bewaken van de gebouwen. Liem verklaarde dat hij de beheerder van de universiteit zou vragen om contact op te nemen met Van Maarseveen.

De economisch directeur erkende dat er vanuit de med'sche faculteit al eerder klachten over de bewakingsdienst waren binnengekomen. Deze hadden eveneens betrekking op het optreden van de veiligheidsmensen. Een commissie van de universiteitsraad stelt momenteel een onderzoek in naar het functioneren van de veiligheidsdienst in de medische faculteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ërasmus-universiteit politie-uniyersiteit

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken