Bekijk het origineel

Nieuw woningproject Leidse Waardeiland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw woningproject Leidse Waardeiland

Eerste 60 woningen gereed

3 minuten leestijd

LEIDEN — Pasen 1976 was het precies een jaar geleden dat werd gestart met de bouw van een volkomen nieuw bouwplan op het Waardeiland. Hiervan zijn nu de eerste 60 woningen gerealiseerd en inmiddels ook vrijwel alle verkocht. \

Het Waardeiland vormt een unieke woonsituatie, omdat rondom water stroomt (de Oude en de Nieuwe Rijn en het Rijn-Schiekanaal), terwijl daarnaast twee goede verbindingen bestaan met de Hoge Rijndijk, die de hoofdroute vormt zowel in de richting Leiden als in de richting Alphen aan den Rijn en de snelweg Amsterdam-Den Haag. In een kwartier, of zelfs minder, rijdt men van het Waardeiland naar hartje Leiden.

Het Waardeiland is geen nieuw opgespoten eiland, maar een reeds eeuwen bestaand driehoekig gevormd stuk land, waarop ruim honderd jaar een grofsmederij gevestigd is geweest. Toen deze grofsmederij, „de Grof', dreigde in moeilijkheden te komen heeft zich de situatie voorgedaan dat de Nieman Holding met 100 procent eigen middelen de fabriek een nieuwe toekomst heeft gegeven, in overleg met de daarvoor in aanmerking te komen autoriteiten.

Plannen

Deze overname, die dus niet gesubsidieerd werd door de overheid, gebeurde tegen een dusdanige som geld, dat de directie van de Koninklijke Grofsmederij elders een nieuwe fabriek kon bouwen en tevens uit de schulden kwam. Inmiddels draaide deze fabriek op volle toeren en wel binnen een jaar tijd in Zoetermeer, dus nog steeds onder de rook van Leiden. In ruil hiervoor kreeg de Nieman Holding het eigendom en bouwrecht op het Waardeiland. De sterk verouderde fabrieken werden afgebroken (in het tijdvak februari 1974 tot juli 1974) en er werden na ruim overleg enkele bekende Amerikaanse architecten in de arm genomen, te weten Anthony Guzzardo en Bob Geering uit San Francisco, om een voor Nederland volkomen nieuw, en uiterst functioneel woonplan te ontwerpen.

Om de levendigheid te bevorderen werden in de eerste fase vier typen „townhouse" ontworpen, die alle totaal verschillend van elkaar zijn, maar die toch van buitenaf gezien een eenheid vormen. Deze vier typen zijn er in prijzen vanaf 250.000 tot boven de 400.000 gulden.

Nu de eerste zestig woningen zijn opgeleverd en verkocht is direct begonnen met de tweede bouwfase, dit wil zeggen met de bouw van de tweede serie woningen. Deze zullen identiek zijn aan die van de eerste serie. Volgens de verwachtingen zullen deze huizen voorjaar 1977 betrokken kunnen worden. Aspirant-kopers kunnen de maquettes zien en desgewenst reeds nu een plaats reserveren door als koper in te tekenen. Voor de verkoop van de huizen wordt zorggedragen door de Nieman Verkooporganisaties V.O.F., tel. 071-123545.

Voorts bestaan er nog plannen voor zgn. „crescent en family houses" waarvan er ruim 400 op het Waardeiland zullen worden gebouwd. Deze family woningen en luxe appartementen zullen in 1977 gerealiseerd worden. Ook hiervan zullen modelwoningen worden ingericht, zodat belangstellenden zich vrijblijvend op de mogelijkheden kunnen oriënteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nieuw woningproject Leidse Waardeiland

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken