Bekijk het origineel

EEG uitgesloten van economische top

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EEG uitgesloten van economische top

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Nederland neemt het bijzonder hoog op dat vier grote landen van de Europese gemeenschap deel gaan nemen aan de door de Amerikaanse president Gerald Ford voorgestelde economische topconferentie in Puerto Rico op 27 en 28 juni aanstaande.

Dit verklaarde minister-president Den Uyl vrijdagavond na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad in Den Haag. Inmiddels heeft de regering de Nederlandse ambassadeurs in de acht hoofdsteden de opdracht gegeven aan de regeringen van de andere EG-landen het Nederlandse ongenoegen kenbaar te maken. Op de agenda van Puerto Rico staan onder meer de handelspolitiek en de Noord-Zuid dialoog (het gesprek tussen arme en rijke landen). Dit zijn, volgens de Nederlandse premier, typische EG-onderwerpen. Daarom zouden de Europese Gemeenschappen als een geheel moeten worden uitgenodigd.

Ontwrichting
Nu dreigt door de uitsluiting van de vijf kleine landen Ierland, Denemarken en de Benelux - een ontwrichting van de EG. Italië dat op de vorige economische topconferentie vorig jaar november in Rambouillet bij Parijs ook was uitgenodigd fungeerde toen ook als voorzitter van de ministerraad van de Europese Gemeenschappen. De huidige voorzitter, Luxemburg, is niet uitgenodigd.

Wij stonden al gereserveerd tegenover de dubbelfunctie van Italië in november, aldus Den Uyl. Want men kan alleen als voorzitter van de EEG optreden namens alle lidstaten en niet alleen namens de vijf die niet zijn uitgenodigd. Door zo'n conferentie Worden de Europ.ese Gemeenschappen in feite buitenspel gezet, zo besloot Den Uyl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

EEG uitgesloten van economische top

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken