Bekijk het origineel

Ruzie tussen Chirac en Franse president

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruzie tussen Chirac en Franse president

Verschil van mening over Navo

3 minuten leestijd

PARIJS — De Franse president Valery Giscard d'Estaing heeft vrijdag premier Jacques Chirac bij zich ontboden voor een zeer ongebruikelijke weekeindbespreking waar met name zal worden gesproken over de vertroebelde relaties tussen de president en de Gaullistische partij waarvan Chirac de politieke leider  is.

De mannen zullen zich zondag en maandag terugtrekken in het middeleeuwse kasteel van Breganpon, een vakantieresidentie van de president, dat eigendom is van de staat en een prachtig uitzicht biedt over de Middellandse Zee en haar ter plekke adembenemende kuststreek.

De Franse persmedia en de parlementaire fracties werpen zich intussen gretig op de vermeende moeilijkheden. Gespeculeerd wordt over hervormingen in het kabinet en zelfs het aftreden van premier Chirac.

Navo

De spanningen tussen de president en de Gaullistische partij kwamen donderdag aan de oppervlakte toen vanuit de Gaullistische hoek felle kritiek werd geleverd op de manier waarop de president naar hun mening Frankrijk weer terug in het door Amerika beheerste Navo-blok had gemanipuleerd en de voorrang die hij zou verlenen aan de opbouw van de conventionele strijdkracht die ten koste gaat van Frankrijks nucleaire capaciteiten.

Prominente Gaullisten zoals ex-premier Michel Debré en Chiracs voorganger Pierre Messmer beschuldigen Giscard d'Estaing er openlijk van dat hij Frankrijk in toenemende mate afhankelijk maakt van de Verenigde Staten waarmee hij het streven naar internationale onafhankelijkheid van Frankrijks,.grootste" president Charles de Gaulle opzij zet. Ook Giscards plannen voor de invoering van een vermogens-winst-belasting valt bij de Gaullisten in het verkeerde keelgat. Zij stellen dat niet de geldkoningen maar de gemiddelde Fransman er de dupe van gaat worden.

In de kranten wordt gesuggereerd dat Chirac weinig moeite heeft gedaan om de gemoederen in zijn partij wat te temperen en zijn president hoe dan ook te steunen. Giscard zit nog immers met de erfenis dat de Gaullisten in hem de zondebok zien die aan de basis stond van het dramatische terugtreden van Charies de Gaulle in 1969. De Gaullisten steunden de huidige president na de verkiezingen van 1974 alleen maar omdat het alternatief, de socialist Mitterand met zijn duidelijke sympathiën voor het communistische blok in Frankrijk, hen nog minder aan stond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ruzie tussen Chirac en Franse president

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken