Bekijk het origineel

PRAKTISCHE TIPS Canadareizen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PRAKTISCHE TIPS Canadareizen

5 minuten leestijd

Bent u van plan om eens naar Canada te graan, knip deze praktische wenken dan uit en bewaar ze. Ze kunnen nogr eens van pas komen tijdens en voor uw reis.

• Welke stroomspanning heeft Canada?

In de meeste gevallen wordt in Canada wisselstroom van 110 volt (t (60 perioden) geleverd. Er is echter één probleem: de Europese stekkers passen niet in de Noord-Amerikaanse stopcontacten. Daarom kunt u het beste voor u op reis gaat proberen een daarvoor speciaal in de handel gebracht verloopstekkertje met platte pootjes te kopen.

• Zijn er in Canada afwekende verkeersregels: is een internationaal rijbewijs noodzakelijk; wat kost de benzine?

Over het algemeen zijn de verkeersregels in Canada identiek aan die in Nederland. Er zijn in enkele provincies een paar afwijkende verkeersborden in gebruik, die u echter zonder problemen zult begrijpen. Een vertaling van uw rijbewijs in het Engels of Frans, of een internationaal rijbewijs (bij de ANWB te verkrijgen) is niet verplicht maar wel wenselijk. De benzineprijs in Canada varieert per provincie en bedraagt, omgerekend ÏQ Nederlandse eenheden ƒ 0,60 & ƒ 0,60 per liter.

• Zijn er voordelige bus- en treinabonnementen te koop?

De Greyhound busdiensten bieden een IG-daags abonnement aan voor S1S6.00; ook voor de CN treinen is een speciaal abonnement te koop, de zogenaamde „Canrail Pass", die voor S150.00 recht geeft op 21 dagen reizen per trein, of voor S176.00 30 dagen. Vaak is het echter toch voordeliger om losse plaatsbewijzen te kopen. In de trein biedt dat dan tevens de mogelijkheid dat u een slaapplaats kun reserveren; dat kan met een „Canrail Pass" niet.

• Wat mag er belastingvrij worden ingrevoerd in Canada?

Belastingvrije artikelen tot de volgende hoeveelheden kunnen vrij worden ingevoerd in Canada: 50 sigaren, 200 sigaretten, 910 gram tabak, 1,13 liter sterke drank of 13,63 liter bier.

• Op welke manier moet ik geld meenemen op reis naar Canada?

De veiligste manier om geld mee te nemen naar Canada is in travelier cheques. Verschillende organisaties geven cheques in Canadese dollars uit. Verkiest u kontant geld mee te nemen, wissel het dan in Nederland. •

• Mag ik mijn hond meenemen naar Canada?

Ja, indien u een bewijs van een officiële dierenarts kunt overleggen dat uw hond gezond is en niet aan een besmettelijke ziekte lijdt, er al zes maanden geen hondsdolheid in Nederland is voorgekomen en uw hond in deze periode het land niet heeft verlaten.'

Welk tijdsverschil is er tussen Nederland en Canada?

Als het in Amsterdam 12 uur 's middags is, dan is het in Montreal, Toronto en 'Ottawa 06.00 uur, in Calgary en Edmonton 04.00 uur, en in Vancouver 03.00 uur. Bovendien zijn er nog verschillende gebieden in Canada waar nog andere tijdsverschillen gelden.

• Heb ik voor een reis naar Canada een visum of bepaalde inentingen nodig?

Reizigers vanuit Nederland hebben geen visum nodig voor een reis naar Canada. Wel overigens voor een reis naar de VS. Ook speciale inentingen zijn niet noodzakelijk voor een reis naar Canada. Indien men langer dan 1 jaar in Canada wil blijven moet echter wel een visum worden aangevraagd. Dat kan bij de Canadese Ambassade in Den Haag. Tel. 070 - 644826. '

• Hoe koud (of hoe warm) Is het In Canada en wat voor kleding moet ik nteenemen?

 De temperatuur in Canada is natuurlijk sterk afhankelijk van het gebied dat u gaat bezoeken. In de zomer is het echter bijna overal veel warmer dan in Nederland; in dit jaargetijde kunt u de inhoud van uw koffer het beste samenstellen alsof u naar een vakantiebestemming aan de Middellandse Zee gaat, aangevuld met wat warmere kledingstukken voor een enkele frisse avond. In de winter is het met name in het Canadese binnenland veel kouder dan in Nederleuid. Gaat u b.v. een trektocht met een camper maken, neem dan sportieve kleding mee en wordt het een wildernis kano-trip, dan dient u te beschikken over uiteraard waterdichte plunjezak, kampeeruitrusting (bepalct) en winddichte kleding. Logeert u in hotels... raden wij u aan om vooral uw vest (of stola) niet te vergeten. De airconditioning die overal ingeschakeld is kan wel eens te fris zijn op uw blote armen of voor een stijve nek zorgen.

• Hoe is het voedsel?

 Wat het eten betreft... zullen de Hollanders zich snel thuis voelen in Canada. De Canadese keuken is afkomstig uit alle delen van de wereld. (Chinees, Hongaars, Italiaans enz.). Verder is een keur van pork-chops, steaks en visgerechten aanwezig. Evenals in Amerika, krijgt u de sla vooraf geserveerd, daarna komt het hoofdgerecht. Het eten in restaiu-ants is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. U krijgt overal een glas water met ijs geserveerd, zelfs al bestelt u alleen maar een kopje koffie. Het water is er sterk voorzien van fluoride. Er wordt tweemaal „warm" gegeten, 's middags en 's avonds, een fooi achterlaten op tafe! is wel gebruikelijk. De prijzen in de restaurants zijn tussen 12.00 en 14.00 uur lager dan 's avonds.

• Kun Je goed winkelen In Canada?

 De Shoppingcentra in grote steden zijn prima.. In kleine plaatsen lijken de winkels volgens Nederlandse maatstaven - ouderwets - maar je kunt er wel alles krijgen. Met name het verzorgringsartikelenpakket is in Canada veel groter. Er zijn 40 soorten tandpasta. De kleding is er over het algemeen duurder dan bij ons. De herenkleding is vrij modem, de dameskleding volgens Nederlandse begrippen stijf. De kleuren zijn vaak veel te zoet. In de sportieve sector kunt u in Ceuiada wèl beter slagen dan hier. Zij brengen een keur van kleding, zoals jacks, broeken, truien, mutsen, om van te watertanden.

 Als u iets in Canada koopt, vergeet dan niet dat boven op alle prijzen nog eens 5% BTW komt.

 • Heeft u een kaart van Canada?

 Bij het Canadees Verkeersbureau, Laan v. Meerdervoort 96, in Den Haag zijn gratis kaarten van Canada verkrijgbaar. Ook kaarten van de provincies, die veel overzichtelijker zijn, worden gratis beschikbaar gesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PRAKTISCHE TIPS Canadareizen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken