Bekijk het origineel

Psychiater en bijbels mensbeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Psychiater en bijbels mensbeeld

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Uitgaande van de Hervormde raad voor kerk en ziekenzorg vond op Tweede Pinksterdag in de Grote Kerk te Den Haag een voorbededienst met handoplegging plaats. Als voorbereiding op deze dienst hield vrijdagavond in de Assendelftkapel dr. W. Ch. F. de Vries uit Bennebroek een lezing over:

Van ónze correspondent)

Hoe denkt de psychiater over de dienst der genezing?

Dr. De Vries wees erop, dat het van belang is van welk mensbeeld de psychiater uitgaat. In grote lijnen zijn er twee mogelijkheden: het humanistische mensbeeld gaat ervan uit, , dat de mens in wezen goed is en dat alles wat er met hem gebeurt, van buitenaf komt, zo ook ziekte. De oorzaak van des mensen ongeluk zoekt men dan in zijn omgeving.

Het Bijbelse mensbeeld gaat ervan uit, dat de mens goed geschapen is als een harmonieuze persoonlijkheid, maar dat door de zonde de relatie met God verstoord is. Bij de dienst der genezing moeten we beginnen met te wijzen op het herstel van de relatie met God.

 De mens moet tot bekering komen, tot overgave aan God en zich in zijn leven laten leiden door God, aldus dr. De Vries, die er nog op wees dat het voor een gelovige belangrijk is zich bezig te houden met hoe ziekten voorkómen kunnen worden. Ziekten kunnen het gevolg zijn van een zich niet houden aan de Goddelijke richtlijnen, ons gegeven in de Bijbel, aldus dr. De Vries.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Psychiater en bijbels mensbeeld

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken