Bekijk het origineel

Dam in Amerikaanse rivier bezweken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dam in Amerikaanse rivier bezweken

Zeven mensen verdronken

2 minuten leestijd

IDAHO FALLS — Een klein lek aan de basis van de dam in de rivier de Teton in de Amerikaanse staat Idaho heeft waarschijnlijk de 130 meter hoge en 12 meter dikke aarden dam doen bezwijken.

Volgens het resultaat van een voorlopig onderzoek deed dit lek zich voor op een punt waar de dam rustte op de bedding van de rivier. Het stroompje-water dat kennelijk niemand was opgevallen, groeide snel aan tot een doorbraakbdie een golf van vijf meter hoogte het dal van de rivier deed binnenstromen. Deze watermassa heeft tot dusver aan tenminste zeven mensen het leven gekost en een schade van naar schatting een miljard dollar aangericht.

Zeker 30.000 mensen moesten worden geëvacueerd toen de dam het zaterdag begaf. Ongeveer 7.000 huizen werden verwoest.

Hoewel officieel nog talrijke mensen als vermist te boek staan, hopen de autoriteiten dat de meesten'van hen zich in veiligheid hebben kunnen stellen maar nog geen gelegenheid hebben gehad zich te melden.

Gevaren

De eerste bewoners die maandag in het met modder overdekte dal terugkeerden, worden bedreigd door de gevaren die de lijken van de duizenden verdronken runderen opleveren. Ook zijn zij gewaarschuwd voor ratelslangen die zich op drooggebleven plaatsen hebben teruggetrokken. Vooralle zekerheid zijn de ziekenhuizen in het betrokken gebied voorzien van anti-stoffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Dam in Amerikaanse rivier bezweken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken