Bekijk het origineel

Grote investeringen in Derde wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote investeringen in Derde wereld

Nederlandse cijfers tonen aan

2 minuten leestijd

BREDA — Uit beschikbaar materiaal van dertig grote Nederlandse ondernemingen blijkt, dat in vestigingen van deze ondernemingen in ontwikkelingslanden 300.000 werknemers werkzaam zijn. Deze ondernemingen goed voor globaal een miljoen arbeidsplaatsen in de ontwikkelingslanden. Dit komt overeen met ongeveer een kwart van de werkgelegenheid in Nederland.

Deze cijfers zijn donderdag door de directeur-generaal voor de buitenlandse economische betrekkingen, drs. G. B. de Grooth, medegedeeld op de jaarvergadering in Breda van de Nederlandsche maatschappij voor nijverheid en handel, die gewijd was aan het thema „Het Nederlandse Bedrijfsleven en de derde Wereld".

Volgens drs. De Grooth, die vindt dat investeringen in ontwikkelingslanden voordelig zijn voor deze landen, zijn de investeringen in de grondstoffensector bezig van minder betekenis te worden, wat samenhangt met het streven van de ontwikkelingslanden de zeggenschap te verwerven over de eigen grondstoffen en energievoorraden. Deze ontwikkeling zal zich in de komende jaren vermoedelijk in versterkte mate voortzetten. De nadruk zal komen te liggen bij de investeringen en industriële activiteiten. Een en ander zal consequenties hebben voor de grondstoffenvoorziening van het Nederlandse bedrijfsleven, terwijl voort de neiging van de ontwikkelingslanden hun grondstoffen zelf te verwerken belangrijke gevolgen kan hebben voor de structurele ontwikkeling in ons land.

Voorwaarden

Het Nederlandse beleid is gericht op het bevorderen van investeringen in ontwikkelingslanden, maar of Nederland daar zonder enige terughoudendheid mee door zal kunnen gaan, hangt van zekere voorwaarden af. Als het groeiproces in de ontwikkelingslanden en het herstructureringsproces in ons land niet synchroon verlopen, zal moeten worden bijgestuurd, in de eerste plaats om het aanpassingsproces in ons land te versnellen", aldus dhr. De Grooth.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grote investeringen in Derde wereld

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken