Bekijk het origineel

Grote schade na botsing van binnenvaarttankers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote schade na botsing van binnenvaarttankers

In dichte mist op Westerschelde

3 minuten leestijd

TERSCHELLING/TERNEUZEN — Op de Noordzee en de Westerschelde zijn afgelopen zaterdag een tweetal aanvaringen voorgekomen. De Urker kotter UK 160 „Limanda", die zaterdagochtend vroeg water maakte na een aanvaring, is inmiddels in veiligheid gebracht. Nabij het plaatsje Griete op de Westerschelde zijn twee Duitse binnenvaarttankers met elkaar in botsing gekomen. Eén van hen, de Erna werd zwaar beschadigd en is naar Terneuzen gesleept.

Op de Westerschelde zijn zaterdagmorgen rond kwart voor zes in dichte mist twee Duitse binnenvaarttankers met elkaar in aanvaring gekomen. De tanker de Erna, afkomstig uit Hamburg, liep hierbij een gat op van vijf meter lengte en 30 centimeter breedte. Het schip, dat geladen was met stookolie verloor in de loop van de dag 900 ton ruwe stookolie die in de Westerschelde stroomde. De Erna is 80 meter lang en 8.20 meter breed. Het schip was geladen met 1200 ton olie.

Stookolie

Zaterdagmorgen rond half negen zijn slepers en bergers erin geslaagd de Erna tegen de dijk in de Margrietenpolder te zetten. Daar is het schip in de loop van de dag provisorisch gedicht. De stookolie werd overgepompt in andere tankers. De drie bemanningsleden van de Erna bleven ongedeerd. Vier sleepboten hebben zaterdagavond rond kwart voor

Het andere schip, de eveneens uit Hamburg afkomstige Heimatland, liep tijdens de aanvaring een gat op in de boeg. Dit schip is op eigen kracht naar Terneuzen gevaren. Beide schepen zullen daar waarschijnlijk gerepareerd worden.

UK 160

De Urker kotter Limanda is in aanvaring gekomen met de Nederlandse coaster Stella Antares. De kotter maakte zoveel water dat de bemanning, op de schipper na, aan boord ging van de reddingboot ,,Komer". De kotter is in het rustige water van de Westmeep tussen Terschelling en Harlingen gelegd, waar hij wordt leeggepompt door het bergingsvaartuig ,,Zeehond" van rederij Doekse. De bemanning is later op de Limanda gegaan, de reddingboot is naar Terschelling teruggekeerd. Volgens een woordvoerder van de rederij is het de bedoeling dat de ,,Zeehond" de acht de tanker vlotgetrokken en, naar Limanda escorteert naar Urk zodra de kotter weer hoog genoeg ligt.

De Stella Antares is bij de aanvaring slechts licht beschadigd en heeft haar reis voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grote schade na botsing van binnenvaarttankers

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken