Bekijk het origineel

Bezuinigingspistool staat op onze borst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bezuinigingspistool staat op onze borst

CVM 'Voorzitter Baas:

3 minuten leestijd

LUNTEREN — De christelijke vereniging voor militairen (CVM) is ontevreden over de manier waarop het georganiseerd overleg tussen de militaire belangenverenigingen en de minister van Defensie functioneert.

„Het komt steeds meer voor dat moet worden onderhandeld met het bezuiningingspitstool op de borst, waardoor het overleg in een machteloze positie wordt geplaatst", zo zei CVM-voorzitter G. E. Baas dinsdag op de algemene vergadering van de vereniging in Lunteren.

„De CVM heeft de indruk dat de liefde van de kant moet komen waar oppositie het minste risico oplevert. Bij de militairen loopt het kabinet weinig risico omdat het assortiment actiemiddelen dat ons ter beschikking staat in vergelijking met andere groepen in de Nederlandse samenleving uiterst beperkt is", aldus de heer Baas.

De CVM vraagt zich af waarom bijvoorbeeld aanpassingen van bepaalde vergoedingen en toelagen in verband met prijsstijgingen achterwege blijven en waarom er nog steeds geen goede compensatieregeling is voor „overwerk". De huidige compensatieregeling die er overigens na jaren geharrewar kwam — is volgens de CVM niet meer dan een fooi.

De werk- en rusttijdenregeling laat qua uitvoering te wensen over. Sommige commandanten geven blijk van een „kruideniersmentaUteit" en kunnen het niet laten via goocheltrucs met wachtdiensten en dergelijke te bereiken dat de 40-urige werkweek toch wordt overschreden met een minimale vergoeding. Ala die uitvoering niet gauw verbetert, kan volgens de CVM de hele regeling maar beter voorlopig worden ingetrokken tot de commandanten aan het verstand is gebracht hoe ze de regeling correct moeten toepassen.

Niet staken
Wat de actiemiddelen betreft wijst de CVM overigens het stakingsrecht voor militairen af. Het grootste deel van de achterban doet dat, omdat men vindt, dat de overheid het recht heeft eenzijdig beslissingen te nemen wat betreft de rechtspositie van het personeel. Een minderheid meent dat in de bijbel uitspraken staan waaruit kan worden afgeleid dat staken van overheidsdienaren taboe is.

De CVM wil dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaken van het ziekteverzuim van militairen dat nogal aan de hoge kant is. Voorts stelt de vereniging zich op het standpunt, dat de dienstplichtige militairen op den duur netto hetzelfde moeten gaan verdienen als beroepsmilitairen in dezelfde rang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bezuinigingspistool staat op onze borst

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken