Bekijk het origineel

Motie van wantrouwen tegen Labourregering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Motie van wantrouwen tegen Labourregering

Door slecht economisch beleid

2 minuten leestijd

LONDEN De toch al door problemen geplaagde Britse Labourregering krijgt het dinsdag nog moeilijker, omdat conservatieve oppositieleden een motie van afkeuring zullen indienen tegen de regering die zij verantwoordelijk houden voor de economische chaos in het land.

Indien de motie wordt aangenomen moet het kabinet van premier Callaghan aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Algemeen wordt aechter verwacht dat de regering de aanval in het lagerhuis zal overleven. Niettemin zal zij door deze manoeuvre onder zware druk blijven staan van rechts om een einde te maken aan de ernstige economische crisis.

De motie van afkeuring is de eerste die tegen de labour-regering wordt ingediend sinds zij in oktober 1974 aan de macht kwam. Labouw komt voor een meerderheid in het 635 zetels tellende lagerhuis drie stemmen tekort.

Kort voordat de conservatieve leiders besloten tot indiening van de motie over te gaan kondigde minister van financiƫn Healey aan dat de regering een lening van ruim 5 miljard dollar had gekregen van Amerikaanse en Europese centrale banken. Dit leidde op de valutamarkt te Londen maandag tot een stijging van het pond sterling ten opzichte van de dollar. Zeteherdeling Labour heeft 314 zetels in het parlement, de conservatieven 278 en de liberalen en nationalisten uit Schotland, Wales en de Noordierse Unionisten 40 zetels. Tot dusver hebben 13 liberalen en 10 Unionisten laten weten niet veel voor het steunen van de conservatieve motie te voelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Motie van wantrouwen tegen Labourregering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken