Bekijk het origineel

De Vlietlanden met ondergang bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De Vlietlanden met ondergang bedreigd

4 minuten leestijd

 VLAARDINGEN — Het natuurmonument „De Vlietlanden" bij Maasland wordt letterlijk met ondergang bedreigd. De enorme toeneming van de waterrecreatie rond dit unieke „drijvende" natuurgebied is oorzaak van vergaande afkalving van de oevers.

Op enkele plaatsen is deze afkalving al 'meer dan 15 meter gevorderd in de laatste tien jaar, na vijfhonderd jaar in nagenoeg dezelfde staat te hebben verkeerd. Nog even en er zullen gaten vallen in de smalle strook oeverwal tussen de Noord- en Middenvliet. Door het neerleggen van balken langs de oever tracht men verder verval te voorkomen.

De oorzaak van déze ernstige aantasting van een van de laatste restjes boezemland in de zuidelijke randstad is \oürnaraelijk gelegen in het te grote aantal pleziervaartuigen (1600) op een te klein wateroppervlak (60 ha). Vaak wordt er te snel gevaren. Rietkragen worden vernieuwd door verkeerd aanleggen en wegvaren. De vogelstand wordt verstoord door motorlawaai.

Rapport

Over de gevolgen van deze overmatige recreatie in het gebied van vaart- en vlieten in midden-Delfland heeft de werkgroep Delfland uil Vlaardingen/ SchipIuiden een rapport samengesteld. De auteurs zijn ir. G. D. van Oord en F. W. van Oosteroom. Deze nota werd geschreven in samenwerking met tien milieuwerkgroepen in miden Delfland met onder andere de vereniging tot behoud van natuurmonumenten. Na een overzicht van de grote biologische en landschappelijke waarde van het watergebied rond de Vlietlanden gaat de nota in op de bedreigingen waaraan het gebied blootstaat. Na de reeds genoemde recreatiedruk zijn dit dus vooral de water- en luchtverontreiniging.

De werkgroep vindt dat het de hoogste tijd is dat er maatregelen genomen worden, die enerzijds de recreatiegroei afremmen en anderzijds de bestaande recreatiedruk beter reguleren. De vlieten rond de Vlietlanden zullen gedeeltelijk voor (motor)boten moeten worden afgesloten. Ook de reeds bestaande plannen om de Foppenpolder bij Maasland onder water te zetten, kunnen (voorlopig) uitkomst bieden.

De werkgroep vindt overigens dat het belangrijkste van alles is, dat de overheid (gemeenten, provincie en waterschap) tot een gezamenlijke aanpak komt met ais doel, een beleid waarin de waarde van het gebied tot zijn recht blijft komen. De vvaterrecreatie mag niet ten koste gaan van het kleine beetje natuur en landschap dat in dit dichtbevolkte deel van de randstand nog te vinden is, aldus de werkgroep.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

De Vlietlanden met ondergang bedreigd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken