Bekijk het origineel

De Jong betreurt tekst eindexamen Nederlands

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Jong betreurt tekst eindexamen Nederlands

Passage van Roel van Duyn

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris De Jong van Onderwijs betreurt het dat de tekst van het schriftelijk eindexamen Nederlands 1 voor Mavo-4 dit jaar verkeerd is overgekomen bij een deel van de protestants-christelijke bevolking. Dit blijkt uit het dinsdag gegeven antwoord op schriftelijke vragen van het Tweede-kamerlid Jongeling (fractievoorzitter GPV).

In zijn vragen had het kamerlid er over geklaagd, dat een gedeelte uit het boek ,,0p hoop van leven" van Roel van Duyn (oud-wethouder van Amsterdani) was overgenomen. In dat deel, aldus Jongeling, stelt Van Duyn ondermeer, dat de christelijke beschaving gelet op het uitmoorden van diersoorten niet voldoende aan de kruisiging van Jezus Christus en blijkbaar behoefte heeft aan een nieuwe kruisiging, namelijk van Franciscus van Assisi. Jongeling vond deze tekst zeer kwetsend voor die leerlingen, die geloven in het unieke karakter van de kruisiging van Jezus.

In zijn antwoord deelde de staatssecretaris mee, dat de bedoelde examenopgave uitgezocht en vastgesteld werd door een commissie, waarin onder voorzitterschap van een onderwijsinspecteur zes leraren zitting hebben, te weten twee van een rooms-katholieke school, twee van een protestants-christelijke school en twee van een openbare school. De commissie tracht teksten te vermijden, die duidelijk kwetsend zouden kunnen zijn voor bepaalde groeperingen, of teksten waarin te controversiële onderwerpen ter sprake worden gebracht of die extreme standpunten vertegenwoordigen. Dit neemt niet weg, aldus de bewindsman, dat desondanks altijd de kans blijft bestaan dat bepaalde passages door sommigen toch als kwetsend worden ervaren.

Toekomst

De staatssecretaris deelde mee, dat bij het samenstellen van toekomstige examenopgaven met even grote zorg gelet zal worden op de inhoud en strekking als tot dusverre is geschied. Hij zal de commissie nogmaals wijzen op het belang van de zorg.

Uit het antwoord blijkt, dat de staatssecretaris van mening is dat de commissie, wat de door Jongeling bedoelde tekst betreft, niet verweten kan worden dat zij een tekst heeft gekozen die duidelijk aanstootgevend zou zijn en die de godsdienstige opvattingen van bepaalde groeperingen niet zou hebben gerespecteerd.

In antwoord op schriftelijke vragen van het kamerlid Abma (fractievoorzitte SGP) deelde de staatssecretaris mee, dat de tekst niet in strijd was met artikel 208 van de grondwet over de eerbiediging van ieders godsdienstige begrippen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

De Jong betreurt tekst eindexamen Nederlands

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken