Bekijk het origineel

Vervolging van arts Bloemenhovekliniek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vervolging van arts Bloemenhovekliniek

Voert Van Agt Kamermotie toch uit?

3 minuten leestijd

De Hoofdofficier van justitie te Haarlem, mr. J. L. Andreae, heeft dinsdagmiddag medegedeeld, dat er binnenkort zal worden overgegaan tot het dagvaarden van een arts van de Bloemenhove kliniek In Heemstede.

Deze wordt ervan verdacht dat hij onlangs bij een Duitse vrouw de zwangerschap van meer dan drie maanden heeft afgebroken zonder dat daartoe een klemmende noodzaak bestond. Zoals bekend hebben deze vrouw en haar man over die behandeling en de gang van zaken in de kliniek aangifte gedaan bij de politie.

Ook na het bij de wet verboden in behandeling nemen van de Duitse vrouw gaat in de Bloemenhove kliniek het verbreken van zwangerschappen, die meer dan drie maanden hebben geduurd, nog steeds voort en we! met uitdrukkelijk goedvinden en medeweten van het bestuur. Daarom zal de Officier van justitie tegen de leden van het bestuur en de directeur van de Bloemenhovekliniek een vervolging instellen wegens medeplichtigheid (verschaffen van gelegenheid en middelen tot het plegen van het misdrijf genoemd in artikel 251 bis van het Wetboek van strafrecht — abortus provocatus), aldus de mededeling van de Haarlemse Hoofdofficier van justitie.

De advocaat van de Bloemehovekliniek, mr. L. Laus, deelde dinsdagavond mede, dat het met de door de Haarlemse Hoofdofficier in zijn mededeling genoemde arts van de kliniek (die zal worden gedagvaard) de medisch coördinator dokter A. S. van den Bergh wordt bedoeld. Deze heeft namelijk de Duitse vrouw behandeld die met haar man over haar behandeling en de gang van zaken in de kliniek een klacht bij de Heemsteedse politie vorige maand heeft ingediend.

Zowel de Amsterdamse procureur-generaal mr. J. F. Hartsuiker als de Haarlemse hoofdofficier mr. J. L. Andreae heeft eerder al meegedeeld dat er in deze zaak een gerechtelijk vooronderzoek zou komen. Daarvan wordt in de mededeling van mr. Andreae van dinsdaginiddag geen melding gemaakt. Het is gebruikelijk dat in een zaak als deze zo'n vooronderzoek door de rechter-commissaris wordt ingesteld, aldus het commentaar van mr. Laus. Deze was dinsdagmiddag nog niet in kennis gesteld van het feit dat er tegen de medisch coördinator, de kliniek-directeur en de bestuursleden van de kliniek een vervolging zal worden ingesteld.

Uitvoering motie?

Het PvdA-kamerlid Roethof zei gisteravond de indruk te hebben, dat met deze beslissing inzake de Bloemenhovekliniek de weg wordt gevolgd welke de Tweede kamer enkele weken geleden aangaf.

Aan het slot van de interpellatie-Roethof over het justitiële ingrijpen in de Bloemenhovekliniek nam de kamer met 75 tegen 47 stemmen de motie-Roethof aan, waarmee minister Van Agt van justitie het verzoek kreeg zijn beslissing terug te draaien en de normale weg te bewandelen, te weten het inroepen van het oordeel van de onafhankelijke rechter.

Na de stemming verklaarde minister Van Agt de motie niet te zullen uitvoeren. Op de vraag aan Roethof, of de motie nu wel wordt uitgevoerd, zei het kamerlid dit niet te kunnen tegenspreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vervolging van arts Bloemenhovekliniek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken