Bekijk het origineel

Belgisch verzet tegen economische top

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgisch verzet tegen economische top

VS negeren EEG

3 minuten leestijd

BRUSSEL — België heeft, zodra het had vernomen dat Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië de uitnodiging van de Amerikaanse president Ford hadden geaccepteerd om de economische topconferentie te Porto Rico bij te wonen, bij deze landen onmiddellijk en heftig geprotesteerd.

Dat heeft de Belgische minister van buitenlandse zaken, Renaat van Elslande, woensdag in Brussel laten weten. België heeft in verband met dit feit om dringend EG-overleg gevraagd en het heeft erop aangedrongen dat de ministers van buitenlandse zaken van de EG, die zaterdag in Senningen in Luxemburg een onofficiële bijeenkomst houden, deze kwestie bespreken.

België is van mening dat de betrokken landen de uitnodiging van de Amerikaanse president aanvaard hebben, zonder dat hierover vooraf, binnen de Europese Gemeenschap, overleg is gepleegd. Dit, terwijl de onderwerpen die in Puerto Rico ter sprake zullen komen (het economisch herstel, flnanciële problemen, handel, energie en de betrekkingen met de ontwikkelingslanden) duidelijk onder de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap vallen.

Onderonsje

Kortom, de Belgische regering is uitermate boos over het „onderonsje", dat zich op Puerto Rico zal gaan afspelen. De reden daar\'oor is, volgens Belgische diplomatieke kringen, duidelijk. Tot voor enige tijd, aldus deze kringen, konden het soort ,,beperkte topconferenties", waaraan niet alle lidstaten van de EG deelnamen, nog geduld worden omdat ze zogenaaind plaatsvonden ter gelegenheid van een bepaalde crisissituatie. Maar nu is dat duidelijk niet het geval. EG-lidstaten, die nu zonder eer de Amerikaanse uitnodiging aanvaarden, geven, aldus het Belgische standpunt, feitelijk de voorkeur aan rechtstreekse bilaterale samenwerking met de Verenigde Staten en enkele andere grote industrielanden, boven de samenwerking in Europees verband. In bepaalde kringen in Brussel heeft men er ook al zijn bevreemding over uitgesproken dat Nederland, dat het komende halfjaar het voorzitterschap van de EG zal hebben, zich tot dusverre niet duidelijk protesterend heeft uitgelaten over deze kwestie.

Negatie

Het minste wat verwacht had mogen worden, aldus Belgische diplomatieke kringen, is dat de Gemeenschap als zodanig aan de besprekingen te Puerto Rico had deelgenomen. Ondanks het feit dat men „aan de overzijde van de oceaan" zegt veel sympathie te hebben voor de Europese eenwording, negeert men in bepaalde gevallen het bestaan van de Gemeenschap volledig, aldus Belgische diplomatieke kringen.

In de Belgische hoofdstad wijst men er op dat de bijeenkomst te Puerto Rico, op 27 en 28 juni, samenvalt met een belangrijke vergadering van de ministers van buitenlandse zaken van de EG. Tijdens die . bijeenkomst (te Luxemburg) had opnieuw gesproken moeten worden over de rechtstreekse verkiezingen van het Europees parlement en het ,,Rapport-Tindemans" over de Europese Unie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Belgisch verzet tegen economische top

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken