Bekijk het origineel

Meerderheid steunt verlenging loonwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meerderheid steunt verlenging loonwet

Matiging minimumlonen dubieus

5 minuten leestijd

DEN HAAG — Er zal voor de regering ook in de tweede helft van het jaar 1976 een mogelijkheid zijn in te grijpen in de lonen. Dit bleek gisteren tijdens de behandeling van het wetsontwerp Nadere voorziening met betrekking tot de loonvorming in de Tweede Kamer.

De sprekers in de Tweede Kamer vroegen wel de regering om vóór alles te proberen tot een oplossing te komen door het loonoverleg tussen werkgevers en werknemers, dat aanstaande vrijdag zal aanvangen. Een dergelijk ingrijpen in de lonen als bovenbedoeld kan de regering slechts worden toegekend voor perioden van een half jaar. De eerste toepassing loopt per 1 juli af. Mocht de regering niet voor 1 juli met de nieuwe regeling gereed zijn, dan bestaat nog de mogelijkheid om de bestaande loonmaatregel tot uiterlijk t augustus te verlengen.

' Ministér Boersma (Sociale zaken) kreeg gisteren van verschillende leden het verwijt te horen, dat het ontwerp te laat op tafel kwam. Rietkerk (VVD) was van mening dat het kabinet er niet onderuit zal kunnen om reeds per 1 juli a.s. belangrijke verlagingen van de belasting en premiedruk door te voeren om te voorkomen dat de looninkomens dit jaar reëel te zeer achteruit zouden gaan. Hij was van mening dat de loonpolitieke ingreep heel wat minder zou kunnen zijn, als de partners in het bedrijfsleven het eens zouden worden.

Van der Doef (PvdA) vroeg de minister bij een eventueel ingrijpen eerst de Tweede Kamer te raadplegen, ook al zou dit moeten gebeuren tijdens het zomerreces, zo zei hij. Ook hij vond dat via het centraal overleg tot een oplossing moest worden gekomen. Dan pas. Zo zei hij, ontstaat een loonpolitiek die door de condities het bedrijfsleven zelf verantwoordelijk maakt èn voor de inhoud èn voor de uitvoeringvan hetibeleid.

Machteloos

Van der Gun (KVP, namens het CDA) vond dat de regering de gevraagde bevoegdheden niet onthouden mogen worden, omdat zij anders in de tweede helft van 1976 totaal machteloos zal zijn en dat ongeacht de afloop van het te voeren centraal overleg. Hij was van mening dat het parlement door het late voorstel van de regering onder zware druk zal worden gesteld en drong aan op haast bij de regering met het maken van een nieuwe wet op de inkomensvorming, omdat anders het probleem van loonmaatregelen zich opnieuw zal voordoen.

Ook Van Dis (SGP) maakte de regering het verwijt, zo laat met het voorstel te zijn gekomen. „Is hier misschien ook sprake van uitschuivingspolitiek?" zo vroeg hij zich af. De SGP is niet per se tegen het ingrijpen van de regering in het bedrijfsleven, zo stelde hij, maar gelooft zeker niet in de maatschappij, waar de individuele vrijheid en verantwoordelijkheid moet plaatsmaken voor collectieve verantwoordelijkheid.

In de Tweede Kamer was niemand er overigens zo van overtuigd, dat er binnen het bedrijfsleven een overeenkomst zal worden bereikt over de prijscompensatie. Zou dit wel het geval zijn, dan behoeft de regering niet in te grijpen.

De regering wil bij de matiging van de lonen ook de minimumlonen betrekken, indien nodig. Dit voorstel werd door mevr. Barendregt (PvdA) met scherpe kritiek ontvangen. „We moeten minimumloontrekkers niet stelselmatig én blijvend de lasten blijven opleggen", zo vond ze. De matiging ook van de minimumlonen had wel instemming bij de SGP-fractie, maar zal waarschijnlijk niet veel kans hebben te worden aangenomen.

Er werd gisteren eerst nog door de PSP voorgesteld het debat uit te stellen tot na de loononderhandelingen van vanmorgen, omdat, zo vond zij, het debat mogelijk nadelige invloed hierop zou kunnen uitoefenen. Kamervoorzitter Vondeling voelde echter niet voor dit voorstel, dat werd gesteund door PvdA, CPN, PPR en DS'70 en ook minister Boersma ontraadde dit de Kamer sterk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meerderheid steunt verlenging loonwet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken