Bekijk het origineel

Einde Francotijdperk stuit op strubbelingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Einde Francotijdperk stuit op strubbelingen

Onverwachte rem op vrije partijvorming

3 minuten leestijd

MADRID — Het Spaanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aanvaard waarbij politieke partijen, met uitzondering van de communisten, anarchisten en separatisten, officieel kunnen worden toegelaten.

Met deze tweede fase van de hervormingsplannen van de regering van premier Arias Navarro verklaarde het parlement zich akkoord met 338 tegen 91 stemmen, bij 24 onthoudingen. Het aantal tegenstemmers was bijna tweemaal zo hoog als de 50 die aan het begin van het debat waren voorspeld. Toen twee weken geleden door de Cortes het verbod op politieke bijeenkomsten en demonstraties werd opgeheven, waren er slechts vier stemmen tegen.

Het reeds 37 jaar bestaande verbod op politieke partijen, behalve de „Movimiento", werd opgeheven ondanks de bezwaren van uiterst rechts dat betoogde dat het wetsvoorstel in strijd met de grondwet was en dat het zou leiden tot de vernietiging van het autoritaire stelsel dat wijlen generaal Franco heeft achtergelaten. De socialisten en andere oppositiepartijen zullen nu kunnen deelnemen aan de eerste algemene verkiezingen na de dood van Franco die voor begin volgend jaar op het programma staan. Onder Franco mochten zij niet optreden.

Tegenslag

De Cortes heeft woensdag voor een onverwachte tegenslag voor de hervormingsplannen van de regering gezorgd. De Cortes besloot een wijziging van het wetboek van strafrecht, waardoor politieke activiteit niet langer strafbaar zou zijn, terug te verwijzen naar de commisue, voor het aanbrengen van amendementen.

De overwegend conservatieve Cortes is dus binnen enkele uren van stemming veranderd, kennelijk als reactie pp de moord op de ultraconservatieve burgemeester Carlos Alba LLIamosa van de Baskische industrieplaats Basauri, die wordt toegeschreven aan linkse separatisten.

Protest

Veel Cortesleden die voor het eerste wetsontwerp hadden gestemd lieten weten dat ze tegen het tweede zouden  stemmen uit protest tegen politiek geweld. De regering liet het toen niet aankomen op een stemming. Zonder hoofdelijke stemming besloot de Cortes het wetsontwerp terug te verwijzen haar de commissie, met de opdracht de eerder voorgestelde amendementen er in te verwerken. Die amendementen waren bedoeld om verdere beperkingen op te leggen aan de politieke vrijheden. Een ervan verlangt dat politieke partijen met interanationale contacten — als de socialisten en de christen-democraten — die banden verbreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Einde Francotijdperk stuit op strubbelingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken