Bekijk het origineel

Berisping huisarts die leraar afkeurde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Berisping huisarts die leraar afkeurde

Lichtvaardig oordeel volgens tuchtcollege

3 minuten leestijd

UTRECHT — Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft een huisarts berispt, omdat hij een leraar volledig en blijvend arbeidsongeschikt heeft verklaard. Daarbij heeft hij zich. volgens het college op onvoldoende onderzoek en medische gegevens en zijn eigen — ondeskundig — oordeel gebaseerd.

De docent, leraar aan een technische school, kreeg in mei 1973 ziekteverlof in verband met rug- en hoofdpijnklachten. Hij meldde zich volgens afspraak in mei 1974 weer bij de huisarts, die optrad als controlerend arts aan de school. De leraar vertelde, dat hij zich in staat voelde om weer aan het werk te gaan en dat hij dat ook graag wilde doen. De arts schreef echter een keuringsrapport waarin hij de leraar volledig en blijvend arbeidsongeschikt verklaarde met terugwerkende kracht tot juli 1973.

Bij de behandeling van de klacht van de leraar voor het tuchtcollege verweerde de huisarts zich met de mededeling, dat hij de leraar wegens psychische afwijkingen arbeidsongeschikt achtte. Hij was tot die conclusie gekomen op grond van controles tijdens ziekten van de leraar in de periode 1959—1967, inlichtingen van andere artsen die de leraar in het verleden hadden onderzocht, mededelingen van het schoolhoofd over de manier waarop de docent in zijn beroep functioneerde en een afspraak die er zou bestaan tussen de leraar en het schoolbestuur, dat de leraar niet meer op de school zou terugkomen.

Het tuchtcollege betrok in zijn overwegingen onder meer rapporten van zenuwartsen op grond waarvan het algemeen burgerlijk pensioenfonds in 1975 vaststelde, dat de leraar wel arbeidsgeschikt was.

De huisarts heeft geen speciale psychiatrische, psychologische of verzekeringsgeneeskundige opleiding genoten. Het tuchtcollege vindt daarom, dat hij zijn eigen mening, dat de leraar beter niet meer voor de klas kon gaan staan, door terzake deskundigen had moeten laten toetsen. Op het terrein waarom geiten van verschillende rassen en schapen. Dit jaar zullen er ook oude ambachten getoond worden zoals een mandenmaker, tingieter en een mosterdmaker. het gaat kan de opvatting van de huisarts volgens het college nauwelijks meer waarde hebben dan die van een „ontwikkelde" leek.

Verder heeft de arts volgens het college tenminste de schijn gewekt, de belangen van het schoolbestuur hoger te waarderen dan die van de patiënt. Het college heeft besloten, zijn uitspraak te publiceren, omdat het al vaker te maken heeft gehad met „een dergelijlc lichtvaardig oordeel van controlerende of keurende artsen omtrent iemands psychische geschiktheid voor de vervulling van enige functie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Berisping huisarts die leraar afkeurde

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken