Bekijk het origineel

Gigantische Arabische order voor Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gigantische Arabische order voor Nederland

Bouw complete haven

2 minuten leestijd

RIJSWIJK — Een joint venture bestaande uit de Westduitse bouwonderneming Philip Holzmann AG, het Griekse aannemingsbedrijf Archirodon SA en Interbeton BV, een werkmaatschappij van de HoUandsclie beton groep NV (HBG), heeft de regering van Saoedi-Arabië opdracht gekregen voor de bouw van een complete haven in Damman aan de Oostkust van het Arabische Schiereiland.

Met de order is een bedrag van ruim ƒ 3 miljard gemoeid. Het deel van Interbeton hierin bedraagt bijna ƒ 1 miljard, zo heeft de HBG bekendgemaakt. Het omvangrijke werk, waarvoor Sir White and partners als raadgevende ingenieurs optreden, omvat de bouw van 3.300 meter kademuur, twee beschermingsdammen met een gezamenlijke lengte van ruim twee kilometer en alle verdere havenbenodigdheden zoals gebouwen en loodsen, wegen, spoor- en kraanbanen, leidingstraten en allerlei verladingsinstallaties.

Het project, dat een verdubbeling van de bestaande havenfaciliteiten inhoudt, biedt de HBG, aldus de mededeling, een uitstekende gelegenheid om de verschillende activiteiten en specialiteiten - in dit geval vooral ook op het gebied van organisatie en logistiek - die in de loop der jaren in de groep zijn verenigd, op één plaats gebundeld in te zetten.

Zo zullen HBG-maatschappijen worden ingeschakeld op het terrein van de weg- en waterbouw, de utiliteitsbouw en staalbouw. Wat de werkgelegenheid betreft wordt geraamd, dat de opdracht aan Nederlandse zijde enkele duizenden manjaren werk oplevert. Hiertoe zijn de activiteiten binnen onderdelen van de HBG en de leveranties van materieel en materiaal meegerekend.

Vier jaar
De uitvoeringstermijn van het werk is vier jaar. Het uitbaggeren van de haven en het opspuiten van de benodigde terreinen, het zgn. natte deel van het werk, werd in het najaar van 1975 reeds opgedragen aan de lïollandsche aanneming maatschappij (HAM), eveneens een werkmaatschappij van de HBG, en een Belgische partner. Hiermee was toen een som van ƒ1,7 miljard gemoeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Gigantische Arabische order voor Nederland

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken