Bekijk het origineel

Sowjetleger op aüe fronten superieur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sowjetleger op aüe fronten superieur

NAVO belicht sterkte Warschaupact:

5 minuten leestijd

BRUSSEL '— De Sowjetstrijdkrachten worden voortdurend verder ontwikkeld tot een steeds beter, soepeler en meer doeltreffend instrument om verwezenlijking van politieke doelstellingen te bevorderen, en in elk soort oorlog een overwinning te behalen. De Sowjet-Unie streeft naar een overheersende positie op het gebied van strategische wapens, het offensief vermogen wordt meer en meer gediversifieerd, de strijdkrachten voor algemeen gebruik worden voortdurend verbeterd en het militair vermogen om politieke doelstellingen in verafgelegen gebieden te verwezenlijken steeds groter.

Volgens het overzicht dat de ministers van defensie van NAVO-landen donderdag in Brussel is voorgelegd, „neemt het aantal aanwijsbare zwakheden onheilspellend snel af' en kan een tweede Angola, - waar Cubaanse troepen met Russisch materieel bijdroegen aan de overwinning van de MPLA op Zuidafrikanen, FLNA en UNITA — ,,niet worden uitgesloten". „In Angola", aldus de voor publikatie bestemde versie van het rapport over de strijdkrachten van het Warschau-pact, „heeft de Sowjet-Unie haar wil en vermogen gedemonstreerd om haar belangen in verafgelegen gebieden door operaties van derden te verdedigen".

Vroeger nam men aan dat zes tot acht procent van het Bruto Nationaal Produkt van de Sowjet-Unie naar defensie ging, thans meent men te weten dat in de Sowjet-Unie elf tot dertien procent van het BNP aan defensie wordt besteed. Tot voor kort was de Sowjet-logistiek, naar werd aangenomen, in hoofdzaak opgezet voor het voeren van korte oorlogen, thans gaat men er van uit dat zij is ontworpen voor elk soort oorlog.

Sowjetvloot

Volgens de NAVO beschikt de Sowjetvloot over faciliteiten in Joegoslavië. De Egyptische havenstad Alexandrië is niet langer toegankelijk voor Sowjetschepen, maar Syrische havens zijn dit wel en Libysche worden dit wellicht binnenkort ook. Daarnaast beschikken de Sowjetvloot en -luchtmacht over faciliteiten in Guinee, Somalië en Cuba, en uitsluitend de Sowjetvloot over faciliteiten in Irak en Zuid-Yemen. De NAVO sluit niet uit dat elders aan de kust van de Indische Oceaan en in Afrika faciliteiten beschikbaar zullen ko

Bosporus

In de loop van dit jaar zal de eerste helicopter-carrier voor duikbootbestrijding — mogelijk ook geschikt voor loodrecht opstijgende en dalende vliegtuigen, in gebruik worden genomen, en twee van dergelijke schepen zijn in aanbouw. Deze helicopter-carrier, van de Kièv-klasse, is gebouwd op een werf aan de Zwarte Zee en zal de Bosporus moeten passeren om in de Middellandse Zee operatief te worden. Krachtens het verdrag van Montreux moeten de Russen de Turken geruime tijd van te voren in kennis stellen van doorvaart van oorlogsschepen, hetgeen de NAVO de gelegenheid biedt om in alle rust fotografische en andere apparatuur te installeren om het schip zo nauwkeurig mogelijk te bekijken.

MIRV

De Russische duikbootvloot is met ca. 300 schepen de grootste ter wereld, en elke twee maanden loopt een nieuwe, met atoomraketten bewapende onderzeeër van stapel. Naast de bestaande duikboten met resp. twaalf en zestien ballistische raketten zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een uitvoering in gebruik worden genomen met raketten waarvan meerdere atoomkoppen op afzonderlijke doelen kunnen worden gericht, zgn. MIRV's. In het algemeen zullen de Sowjet-raketstrijdkrachten — niet slechts de marine — tegen het midden van dit jaar zijn „gemirved", aldus de NAVO.

Backfire

De lange afstandsbomraenwerper die door de NAVO als „Backfire" wordt aangeduid, wordt in een sneller tempo in dienst gesteld dan aanvankelijk mogelijk werd geacht. Dit toestel kan worden gebruikt voor het afwerpen van conventionele en atoombommen op doelen ter zee en te land in Europa en — indien het in de lucht kan bijtanken — ook in Amerika.

„De ontwikkeling van de Sowjet land- en luchtstrijdkrachten doet een verontrustende tendens vermoeden maar een steeds groter vermogen om offensief op te treden waarvoor steeds minder voorbereiding nodig", aldus de NAVO. Militaire transportmogelijkheden worden aangevuld door meer dan duizend middelgrote en grote transportvliegtuigen en talrijke helicopters van de Russische burger-luchtvaartmaatschappij AEROFLOT.

De luchtsteun waarover de Sowjetmarine kan beschikken is betrekkelijk gering, en het is nog niet duidelijk in hoeverre de toestellen van het helicopter-vliegdekscbop van de Kiev-klasse deze achterstand fkunnet) ondervangen. Maar in dit verband is van belang dat de Backfire, waarvan er in de jaren tachtig meer dan honderd beschikbaar zullen zijn, aan de marine is toegewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Sowjetleger op aüe fronten superieur

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken