Bekijk het origineel

Libanese christenen willen kruistocht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libanese christenen willen kruistocht

Syrie vroeg Moskou hulp

2 minuten leestijd

BEIROET — De Libanese Christelijke leiders hebben vrijdag gedreigd een „militaire kruistocht" te organiseren om te verhoeden dat er een Arabische vredesmacht naar hun land komt.

„Wij beschouwen het besluit van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken een expeditiemacht te zenden als de verklaring van een Islamitische oorlog aan de Libanese Christenen", aldus werd bekendgemaakt.

„Wij zullen een Christelijke algemene mobilisatie afkondigen en tot actie overgaan zodra de eerste niet-Syrische Arabische militaire eenheid in Libanon aankomt".

De verklaring was ondertekend door president Soeleiman Franzjiech, minister van Binnenlandse Zaken (en oud-president) Camille Cham'oun de leider der Falangistische partij Pierre Gemayel en door monseigneur Charbel Kassis.

Hulp

Inmiddels is bekend geworden dat de Sowjet Unie een Syrisch verzoek om belangrijke financiële hulp bij de interventie in Libanon van de hand heeft gewezen. Zo hebben niet met name genoemde Israëlische functionarissen gezegd.

Syrië zou zich ongeveer twee weken geleden tot de Sowjet Unie hebben gewend, voor de intensivering van de strijd, toen er rond 6000 man troepen in Libanon aanwezig waren.

Syrië heeft naar schatting 4 miljard dollar van de Sowjet Unie geleend voor militaire en economische hulp.

De niet-Israëlische woordvoerders zeggen dat Moskou nog niet positief op het Syrische verzoek heeft gereageerd, maar dat nog niet vaststaat dat het ook inderdaad van de hand is gewezen.

De economische druk op Damascus is bovendien toegenomen doordat Irak de olietoevoer naar Syrië heeft beperkt en troepen naar het grensgebied heeft gezonden, aldus goed ingelichte zegslieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Libanese christenen willen kruistocht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken