Bekijk het origineel

Onderzoeknaar complicaties abortus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onderzoeknaar complicaties abortus

Stichtingen:

2 minuten leestijd

UTRECHT — De Stichting ter eerbiediging en bescherming van menselijk leven heeft de Stichting voor Medische Zwangerschapsonderbreking (STIMEZO) voorgesteld, gezamenlijk een wetenschappelijk onderzoek in te (laten) stellen naar de vroege en late complicaties van abortus provocatus. STIMEZO overweegt op het verzoek in te gaan.

De Stichting eerbiediging menselijk leven wilde zo'n onderzoek niet alleen stimuleren omdat dit dan zou kunnen worden beschouwd als anti-abortus propaganda waarvan de betrouwbaarheid in twijfel kan worden getrokken. Volgens de stichting heeft de hoofdin

Subsidieverleningen
specteur van de Volksgezondheid alle steun toegezegd.

Verder meent de Stichting, dat de theorie dat ongewenste kinderen ongelukkige mensen worden, niet bewezen is. In ieder geval zijn ze voor adoptie-ouders zeer gewenst. Dat het ongewenste kind door de ongewenste zwangerschap lichamelijk zowel als geestelijk slechtere levenskansen zou hebben Is Volgens de Stichting nooit aangetoond. Daarom heeft ze de hoofdinspecteur van de Volksgezondheid gevraagd, ook op dit terrein een onderzoek te willen steunen.

Voorzichtigheid

Beide onderzoekingen worden nu op uitvoerbaarheid getest. De Stichting vindt, dat er, zolang er nog geen reële inzicht is verkregen, voorzichtigheid geboden is bij het formuleren van een nieuwe abortuswetgeving.- In verband daarmee heeft ze ter „waarschuwing" een brochure gepubliceerd met de resultaten van een onderzoek van de Duitse gynaecoloog prof. dr. H. Kirchhoff (oud-directeur universitaire vrouwenkliniek Gottingen).

Deze komt aan de hand van gegevens uit Oostbloklanden, Engeland, de Verenigde Staten en Japan tot de conclusie, dat de vrouwen bij verzoeken om abortus moeten worden voorgelicht over en gewaarschuwd tegen de mogelijke gevaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Onderzoeknaar complicaties abortus

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken