Bekijk het origineel

Voorstel samenwerking in Midden-Utrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voorstel samenwerking in Midden-Utrecht

Nu Kring Midden-Utrecht ophoudt te bestaan

3 minuten leestijd

UTRECHT — Het bestuur van de Kring Midden-Utrecht (KMU), het zieltogend samenwerkingsverband van zeven Utrechtse gemeenten, heeft een voorstel op tafel gelegd om de regionale samenwerking tussen de gemeenten „te redden" als de kring rond I januari 1977 zal ophouden te bestaan.

De in '67 opgerichte kring waarin de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Maartensdijk, Maarssen, Bunnik en Houten zitten, functioneert al jaren nauwelijks. De kring verkeert in een crisis omdat er binnen de aangesloten gemeenten ernstige verschillen van mening bestaan over de vraag of gemeentelijke bevoegdheden en taken zou moeten overdragen aan het samenwerkingsorgaan. De Utrechtse wethouder Vergeer Itévens KVP-vtoórzittery fcwaindestijds tot de' conclusie dat de KMU een geidverélindend maar vrijblijvend instituut is dat nauwelijks concrete bestuurlijke resultaten oplevert. Twee kringgeraeenten — Nieuwegein en Maarssen — hebben inmiddels al aangekondigd uit de kring te zullen stappen en het ziet er naar uit dat de KMU in januari definitief ter ziele gaat.

Het kringbestuur ziet zijn voorstel als een „uiterste poging" om een oplossing te vinden voor de structuur van de regionale samenwerking in Midden-Utrecht. Dat die samenwerking broodnodig is staat voor het kringbestuur vast. Bovendien zal de invoering van de wet op de Reorganisatie van het Binnenlands Bestuur — een zaak waarover het nodige tumult is ontstaan — nog wel jaren op zich laten wachten. Reden waarom de kringgemeenten vooralsnog zelf tot een betere regeling moeten zien te komen.

Voorstel

Het nieuw te vormen SamenwerKingsorgaan Agglomeratie Utrecht (SAU) zou niet alleen — net als de KMU — een coördinerende taak moeten krijgen via het geven van adviezen en door het intergemeentelijk overleg te bevorderen. Het nieuwe samenwerkingsorgaan zou ook de mogelijkheid moeten bieden om zelf regionale taken te vervullen en op die manier een minder vrijblijvende rol kunnen spelen dan thans. Om problemen met de aangesloten gemeenten te voorkomen zou men daarbij niet moeten uitgaan van een aantal algemene taakgebieden maar zouden de gemeenten stap voor stap zelf moeten bepalen welke taken en bevoegdheden het samenwerkingsorgaan krijgt.

Het kringbestuur heeft overigens wel een aantal taakgebieden in het hoofd die het SAU zouden kunnen toevallen. Te denken valt aan het woonwagenvraagstuk, opslag en vernietiging autowrakken, regionale opzet van schooladviesdiensten, GGD, brandweer en politie, openbaar vervoer. Bij het SAU kunnen bijvoorbeeld ook een centrale registratie van de woningzoekenden en de uitvoering van de hinderwet kunnen worden ondergebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Voorstel samenwerking in Midden-Utrecht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken