Bekijk het origineel

Bonn en Warschau verbreden relaties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bonn en Warschau verbreden relaties

"Ostpolitik"werpt vruchten af

6 minuten leestijd

• BONN — Polen en West-Duitsland hebben vrijdag overeenkomsten voor industriale samenwerking getekend waarmee een bedrag van meer dan een miljard dollar is gemoeid. De ondertekening vond plaats aan het einde van het bezoek van de Poolse partijleider Edward Gierek aan de Bondsrepubliek.

Gierek en kanselier Helmut Schmidt tekenden in het paleis Schaumburg kader - overeenkomsten terzake culturele uitwisseling en economische samenwerking op lange termijn. Tijdens een afzonderlijke plechtigheid werden in aanwezigheid van de Poolse minister van Buitenlandse Handel Jerzy Olszewski en de Westduitse minister van Economische Zaken Hans Friderichs door Westduitse en Poolse ondernemingen een reeks van 14 contracten getekend.

Vergassing

 De grootste transactie behelst de' bouw door het Kruppconcern van een fabriek voor gaswinning uit kolen. De bouw van het bedrijf zal 2,6 miljard mark kosten. Het komt b'j Katowice. Andere Westduitse bedrijven zullen met Poolse bedrijven gaan samenwerken voor de vestiging van een op kolen gebaseerde chemische industrie. De produkten van deze fabrieken zullen door Pools-Duitse ondernemingen worden verkocht aan derde landen. Een bankconsortium met aan het- hoofd de Dresdner Bank zal Polen de noodzakelijke credieten verschaffen.

Koper

 Een belangrijke transactie tussen West-Duitsland en Polen, de levering van 40.000 ton koper per jaar door Polen- aan de Bondsrepubliek gedurende 12 jaar, kon vrijdag nog niet worden afgesloten. De financiering van deze transactie is echter reeds rond.

Een Westduitse bankconsortium zal voor deze transactie een crediet van 300 miljoen mark aan Polen verschaffen, de Bondsregering heeft een credietgarantie voor dit bedrag gegeven.

In een slotcommuniqué na afloop van hun besprekingen hebben Schmidt en Gierek het bezoek van de Poolse partijleider - het eerste bezoek dat een Poolse leider sinds de Tweede Wereldoorlog aan Bonn heeft gebracht - van „historische betekenis" genoemd.

Zij hebben hun diepe tevredenheid over de open en vriendelijke sfeer tijdens de besprekingen en de positieve resultaten die zijn bereikt in hun communiqué tot uitdrukking gebracht, en gewaagden van de succesvolle vooruitgang op de weg naar volledige normalisering der betrekkingen tussen beide landen.

Brandt

 Het bezoek van Gierek wordt in Bonn beschouwd als een belangrijke stimulans voor een volledige verzoening tussen West-Duitsland en Polen. Dit verzoeningsproces .werd op gang gebracht door het in 1970 door de toenmalige bondskanselier Willy Brandt in Warschau getekende vriendschapsverdrag, dat tevens een belangrijke bijdrage leverde aan de op detentie gerichte „Ostpolitik" van de regering Brandt.

 In een tien bladzijden tellende verklaring hebben Schmidt en Gierek vrijdag toegezegd dat zij, verdieping en voortzetting van het détenteproces zullen blijven natreven. Ook verklaarden zij alles te zullen doen voor de uitbreiding van de bilaterale samenwerking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Bonn en Warschau verbreden relaties

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken