Bekijk het origineel

Moskou stelt nu voorwaarden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moskou stelt nu voorwaarden

Geneefse vredesconferentie

3 minuten leestijd

TEL AVIV — De Sowjet-Unie heeft geweigerd medewerking te verlenen aan een hervatting van de Geneefse Vredesconferentie tenzij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) daarbij wordt uitgenodigd en Israël zich uit het bezette Arabische gebied terugtrekt, zo heeft de Israëlische premier Yitzhak Rabin vrijdag bekendgemaakt.

De premier zei dat hij tijdens zijn bezoek aan Washington in januari van dit jaar aan VN-secretaris generaal Kurt Waldheim heeft gevraagd een formeel verzoek aan de Sowjet-Unie en de Verenigde Staten te richten om de Geneefse besprekingen te hervatten. De twee landen zijn de cosponsors van de Vredesconferentie.

Voorwaarden

In zijn antwoord, dat in februari werd ontvangen, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Andrei Gromyko de Russische deelname „laten afhangen van twee voorwaarden: terugtrekking tot de grenzen van voor de oorlog van 1967 en volledige deelname van de PLO als volwaardig lid vanaf het begin", aldus Rabin. Zonder deze twee voorwaarden is de Sowjet-Unie niet bereid medewerking te verlenen", zo herhaalde de premier tijdens een conventie vlakbij Tel Aviv van de linkse Mapara-partij die hem in het verleden scherp -heeft bekritiseerd voor het uitblijven van concrete vredesvoorstellen, en die dreigt uit de Labor coalitie te stappen.

Rabin zei dat de Verenigde Staten van mening zijn dat de PLO alleen mee kan doen als zij tevoren Israel's bestaansrecht erkent. Rabin zei dat Israël bereid is zich uit grote delen van het bezette gebied terug te trekken als de Arabische leiders zich kunnen verenigen met het concept van open grenzen.

Volgens de premier zijn de drie grootste struikelblokken tussen Israël en de Arabieren de definitie van vrede, de positie van Israel's grenzen en de kwestie van de Palestijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Moskou stelt nu voorwaarden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken