Bekijk het origineel

President Bordaberry van Uruguay afgezet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

President Bordaberry van Uruguay afgezet

Vervangen door vice-president Demichelli

2 minuten leestijd

MONTEVIDEO — De strijdkrachten van Uruguay hebben zaterdag president Bordaberry afgezet en vervangen door vice-president Demichelli. De machtswisseling verliep zonder bloedvergieten.

De 80-jarige Demichelli legde de ambtseed af nadat de militaire leiders enkele uren tevoren via radio en televisie hun vertrouwen in de 40-jarige rechtse Bordaberry hadden opgezegd. Volgens regeringskringen weigerde Bordaberry een officieel ontslagdocument te tekenen. Demichelli zal volgens een officiële bekendmaking Bordaberry's ambtstermijn, die op 1 maart 1977 eindigt, uitdienen. Het is niet bekend wat er daarna gaat gebeuren.

De strijdkrachten hebben gewag gemaakt van „onverzoenlijke" tegenstellingen tussen hen en de president. Bordaberry, die in 1972 staatshoofd werd en het jaar daarop de absolute macht aan zich trok met hulp van de militaire leiders, wilde zijn heerschappij-met-militaire-steun via de grondwet consolideren. De strijdkrachten hebben zich daarentegen voor een geleidelijke terugkeer naar een democratisch bewind uitgesproken.

Militair bewind

De drie miljoen Uruguayanen leven feitelijk assinds juni 1973, toen Bordaberry het congres naar huis stuurde, onder een militair bewind. Veel vakbondsleiders en politici zitten in de gevangenis. Kort nadat hij tot president was gekozen liet Juan Maria Bordaberry grootscheepse militaire acties uitvoeren tegen de stadsguerrillabeweging der Tupamaros, die verantwoordelijk waren voor een reeks ontvoeringen, moorden en overvallen. Na verscheidene maanden van moeilijkheden met het parlement, ontbond hij het congres waarbij hij o.a. tanks inschakelde. Het was de eerste staatsgreep in Uruguay sinds 30 jaar. Bordaberry ontbond de vakbondsfederatie, verbood stakingen, kondigde strikte perscensuur af en stelde in de plaats van het parlement een staatsraad in.

Alberto Demichelli, de nieuwe president, was voorzitter van de Staatsraad. Deze ex-legerkapitein en advocaat was ruim veertig jaar geleden al minister van Binnenlandse Zaken onder de dictatuur van Gabriel Terra.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

President Bordaberry van Uruguay afgezet

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken