Bekijk het origineel

Smith opnieuw naar Pretoria

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Smith opnieuw naar Pretoria

2 minuten leestijd

.

PRETORIA — Premier lan Smith van Rhodesië is het afgelopen weekeind naar Pretoria gereisd voor een onderhoud met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Vorster

In een korte verklaring van het Zuidafrikaanse ministerie van buitenlandse zaken werd alleen gezegd dat er is gesproken over de „toestand in Zuidelijk Afrika."

Uit niet-officiële, maar betrouwbare bron werd vernomen dat het onderhoud tot stand kwam op verzoek van Smith, wiens blanke minderheidsregiem het steeds moeilijker krijgt met de vanuit Mozambique opererende zwarte guerrillastrijders.

Men neemt in Pretoria aan dat er behalve over de Rhodesische veiligheidssituatie ook tussen Smith en Vorster is gesproken over het onderhoud dat deze laatste eind deze maand in München zal hebben met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger.

Ook bij dat gesprek zal de situatie in Rhodesië waarschijnlijk nummer een op de agenda staan.

Smith is inmiddels al weer in Salisbury teruggekeerd, waar men zijn korte bezoek aan Vorster in de late avonduren nog steeds onder zich hield.

In een vraaggesprek met een televisieploeg die hem vergezelde, zei Smith voor zijn vertrek uit Pretoria dat een regeling de situatie zou vergemakkelijken.

,,Wij vechten niet alleen tegen de communistische wereld, maar ook tegen de vrije wereld, en een regeling zou de situatie duidelijk vergemakkelijken".

Waarnemers zijn van oordeel dat Smith' klaarblijkelijke erkenning dat een politieke regeling het enige antwoord is van betekenis kan zijn. Hij heeft in het verleden steeds verklaard dat zijn leger een guerrilla zou winnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

Smith opnieuw naar Pretoria

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken