Bekijk het origineel

Sabotage in Rhodesië aan spoorlijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sabotage in Rhodesië aan spoorlijn

Guerilla-oorlog duurt voort

4 minuten leestijd

SALISBURY —

Salisbury-Opnieuw hebben guerillastrijders pogingen gedaan om Rhodesië in moeilijliheden te brengen door de voor het land zo belangrijke spoorwegverbindingen op te blazen.

Op ongeveer 75 kilometer afstand van de hoofdstad Salisbury ontplofte een mijn op de lijn van Salisbury naar Umtali in het oosten van het land.

Een andere mijn beschadigde de spoorbaan van de belangrijke verbinding met Botswana en Zuid-Afrika enkele honderden meters van de grens met Botswana. In een communiqué is gezegd dat de schade aan beide banen gering is en dat de herstelwerkzaamheden nog dezelfde dag zouden worden voltooid.

Later is in een officieel communiqué gezegd dat bij de aanslag op de spoorweg naar Zuid-Afrika een trein is beschadigd. Op de andere spoorlijnen zouden slechts rails zijn beschadigd.

Het is niet bekend of de treinen passagiers vervoerden. In het communiqué werd eenvoudig gezegd dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan.

Guerillastrijders hebben in de afgelopen maand tweemaal geprobeerd de spoorlijn Rhodesië-Zuid-Afrika, die door Botswana loopt, te saboteren, zij plaatsten bommen op het baanvak in de buurt van de grens van Botswana.

Minister van Buitenlandse zaken Archie Mogwe van Botswana heeft vorige maand gezegd dat zijn regering guerillastrijders niet zou toestaan om vanuit Botswana tegen Rhodesië te opereren. De kleine para-militaire politiepatrouilles van Botswana zien echter geen kans alle bewegingen langs de bijna 110 kilometer lange grens in de gaten te houden.

Raketaanval

De sabotage-daden van zaterdag volgden op een raket- en mortieraanval 3p een club voor blanke boeren in een plaatse ten noordoosten van de hoofdstad. Hierbij werden twee auto's vernield.

Eenheden van leger en politie hebben zondag met helicopters en speurhonden gezocht naar de guerillastrijders die verantwoordelijk waren voor de twee aanslagen op de spoorlijnen en de aktie tegen het clubhuis.

Verder zijn dé troepen langs de grens met Mozambique versterkt, nadat vanuit dit gebied raket- en mortierbeschie-. tingen hadden plaatsgevonden.

Straaljagers van de Rhodedische luchtmacht hebben donderdag een Mozambikaanse legerbasis, in de nabijheid van de grens met Rhodesië, aangevallen, zo heeft een regeringswoordvoerder zaterdag in Salisbury meegedeeld. De luchtaanval kwam volgens hem nadat Frelimotroepen drie uur lang Rhodesische theeplantages hadden bestookt met raketten en mortieren. Ook zou de grenspost Selina zijn beschoten. Volgens de woordvoerder kwam aan de beschieting een eind nadat de hunters van de Rhodesiche luchtmacht de mortieren van het Frelimo hadden gebombardeerd en een munitiedepot opgeblazen.

Beschietingen

Bij de beschietingen vielen in Rhodesië overigens geen slachtoffers. De luchtaanval was gericht op een klein Frelimo-garnizoen in Espungabera, 25 km ten oosten van de Rhodesische grensplaats Chipinda.

Het is voor het eerst dat Salisbury melding maakt van luchtaanvallen op Mozambikaans grondgebied. Regeringsfunctionarissen hadden wel al eerder gewaarschuwd dat ze ook over de grens zouden toeslaan als dat geboden leek.

Vrijdag meldde het militiar opperbevel in Salisbury de dood van 11 nationalistische guerilleros in de afgelopen twee dagen. Tot dusver zouden deze maand 51 nationalisten en vier Rhodesische soldaten zijn omgekomen in de strijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

Sabotage in Rhodesië aan spoorlijn

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken