Bekijk het origineel

Peking tevreden met status Hongkong

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Peking tevreden met status Hongkong

3 minuten leestijd

TAIPEI — Peking handhaaft de status quo van de kolonies Hong Kong en Macao langs zijn grens om in tijd van oorlog met de Sovjet Unie de beschikking: te hebben over een toegang: tot de zee. Aldus heeft Chen Jpe-Ching de directeur voor overzeese aang:eleg:enheden van de nationalistische Chinese Kwomintang partij maandag gezegd tijdens een kabinetszitting:

Peking is er volgens Joe-Ching van overtuigd dat de Russen eens communistisch China zullen aanvallen. „In geval van oorlog kan de Russische vloot in de Stille Oceaan snel en effectief de belangrijkste zeehavens van het ( Chinese ) vasteland blokkeren", zo zei Chen. Om in dat geval toch militaire voorraden uit het buitenland te ktmnen aanvoeren zal Peking van Hongkong en Macao gebruik willen maken, aldus Chen. Daarom handhaaft Peking de huidige sstatus quo van deze respectievelijk Britse ea PorttiP'psp kolonies. Volgens Joe-Ching is de Chinese angst voor een Russische invasie niet ongegrond. De Sowjet Unie heeft zo zei hij, een miljoen soldaten en meer dan 10.000 tanks gestationeerd langs de Chinees-Russische grens. Voorts zijn er 3.000 Russische vliegtuigen en 12 raketbases zodanig gesitueerd dat zij het gebied kunnen bestrijken.

Chen zei te geloven dat de Sowjet Unie nog niet de mogelijkheden heeft China volledig onder de voet te lopen. Wel is het mogelijk dat de Russen op beperkte schaal in aktie zullen komen om de pro-Moskou groeperingen in China te steunen in een tijd dat de Verenigde Staten hun handen vol hebben aan de presidentiële verkiezingen. Portugal heeft China vorig jaar aangeboden Macao over te dragen maar de communisten hebben daar volgens Chen niet op gereageerd. Peking heeft Londen vorige maand laten weten tevreden te zijn met de huidige status quo van Hongkong en dat het overweegt een „ambassadeur" in de kolonie te stationeren, zo zei Chen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Peking tevreden met status Hongkong

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken