Bekijk het origineel

Bomen worden gered door één gulden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bomen worden gered door één gulden

3 minuten leestijd

AARLANDERVEEN De gemeente Alphen aan den Rijn heeft voor de symbolische somma van één gulden, een perceel grond gekocht van ongeveer 173 m2. De grond behoorde aan de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde kerk in het gemeentedeel Aarlanderveen.

 Op dit voor de kerk gelegen stuk grond, staan vier oude en twee jonge kastanjebomen. Deze bomen verfraaien het landelijke karakter van Aarlanderveen. Maar door hun leeftijd hebben de bomen dringend een boomchirurgische behandeling nodig, zoals het uitdunnen van de boomkruinen, het wegnemen van hakstommels met een wondbehandeling, het aanbrengen van een stormverankering in de kruinen, het toedienen van een dieptebemesting rond de wortels en het verzorgen van een beplanting rondom de bomen.

De kosten van het gehele project om de bomen weer meer levensvatbaarheid te geven, worden geraamd op 21.275 gulden. Deze kosten gaat het budget van de kerkvoogdij ver te boven. Daarom heeft de kerkvoogdij de burgerlijke gempente gevraagd om het stuk grond voor de symbolische prijs van één gulden over te nemen en het onderhoud van de bomen voor rekening van de gemeente te laten komen. De gemeente Alphen heeft zich met de koop akkoord verklaard maar wel met inachtneming van de voorwaarde dat er geen bouwwerken op het perceel geplaatst mochten worden. De kerkvoogdij heeft deze bepaling er bijgevoegd om het waardevolle karakter van de bomen niet verloren te laten gaan. Alleen mocht er op het stuk grond een wachthuisje geplaatst worden voor buspassagiers. Verder mogen de bomen alleen verplaatst worden als deze dood zijn of een niet te verhelpen gevaar gaan opleveren.

In een notariële akte van de overdracht moet de bepaling worden opgenomen dat het gaan en komen naar en van de hoofdingang van de kerk en het jeugdgebouw niet door de bomen gehinderd mag 'worden. De kerk behoudt zich voorts hst recht wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan, dat het stuk grond weer voor de prijs van één gulden terug te kopen is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bomen worden gered door één gulden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken