Bekijk het origineel

Ook minderheden in centraal overleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook minderheden in centraal overleg

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Bijzonder onderwijs en de organisaties die het vertegenwoordigen, hebben een eigen verantwoordelijkheid. Daar waar het in het overleg gaat om zaken die fundamenteel met de vrijheid van inrichting te maken hebben, dienen die eigen plaats en dat eigen recht van het vrije onderwijs tot uitdrukking te komen, aldus or.derwijsspecialist van de CHU Van Leyenhorst gisteren tijdens de commissievergadering tot minister Van Kemenade.

Volgens hem hecht de minister aan deze eigen bevoegdheid van het bijzonder onderwijs, gesteund door de vrijheid van inrichting, te weinig waarde. Minister Van Kemenade stemde toe, dat het onderwijsveld eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft en wel speciaal het bijzonder onderwijs. Hij zei dan ook bereid te zijn de posities van de scholen te verstevigen door een grotere autonomie te geven bij het inrichten.

Centraal overleg

Over de inrichting van een centrale overlegraad, uiteengezet in de nota ,,naar een structuur voor de ontwikkeling en vernieuwing van het primair en secundair onderwijs" en haar werkterrein waren de bewindslieden en commissieleden vrijwel eenstemmig. Deze raad zal, zo zei minister Van Kemenade, geen regelgevend maar een pleitbepalend karakter hebben. Hij was tegen elk voorstel om overleg en advies onder te brengen bij een en dezelfde instantie. De bewindsman zei, dringend behoefte te hebben aan sectorraden, omdat hij sterk de indruk heeft dat een centrale overlegraad niet goed genoeg hoogte zou krijgen van wat zich precies in het onderwijsveld afspeelt.

De minister van onderwijs steunde het voorstel van Evenhuis (VVD) om het voorzitterschap van de sectorraad te laten rouleren en men wees het voorstel om het voorzitterschap te laten bekleden door iemand buiten de raad, volstrekt van de hand.

Evenmin voelde hij ervoor de vergaderingen van de raden openbaar te maken. Als de minister een voorlopig standpunt heeft, is het veel eenvoudieer om tot overeenstemming te komen in een gesloten vergadering dan in openbare vergadering, zo zei hij. Als de Kamer zich echter zou uitspreken voor openbaarheid, zal ik mij hierbij neerleggen, hoewel het geen wijs besluit genoemd kan worden.

In de overlegraad zal ook naast de huidige vertegenwoordigers zoals bijvoorbeeld leden van de katholieke schoolraad, de prot. christelijke schoolraad en de stichting contactcentrum voor bevordering van het openbaar onderwijs enzovoort plaats worden ingeruimd voor minderheidsgroepen. Hiertoe komen in aanmerking organen die in ieder geval bij het onderwijs betrokken zijn en koepelfuncties hebben, ofwel een specifiek onderdeel hebben met betrekking tot het onderwijs.

De bewindsman vroeg de commissie zo snel mogelijk het groene licht te geven, omdat, zo zei hij, wij de betrokken organisaties niet te lang moeten laten wachten. Komen er moeilijkheden binnen of met de sectorraad, dan is de minister altijd bereid hier overleg te plegen met de vaste Kamercommissie. De benoeming van de leden van de adviescommissie wil minister Van Kemenade aan zichzelf houden.

Deze commissie zal met name adviseren over beleidsvoornemens. Daarnaast wil de minister sociale adviescommissies naast overleg van de adviesorganen voor onderwerpen waar specialisten voor nodig zijn. De commissieleden vroegen de minister in plaats van drie leden van de sociaaleconomische raad er twee te benoemen en in plaats van vijf leden die de minister had voorgesteld voor leden uit de katholieke, protestante en openbare schoolraden er zes te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Ook minderheden in centraal overleg

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken