Bekijk het origineel

Senaat snoeit in Kissinger's beleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Senaat snoeit in Kissinger's beleid

Hulp aan Afrika ontmoet verzet

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse Senaat heeft maandag goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel voor militaire steun aan het buitenland dat, na amendering, 6,8 miljard dollar groot is.

De Senaat heeft het stevigst gesnoeid in een aantal posten die het onlangs door Henry Kissinger geformuleerde nieuwe Afrika-beleid financieel op poten hadden moeten helpen. Voor militaire hulp aan Afrika wil de Senaat 35 miljoen minder geven dan door Kissinger was aangevraagd. Met 62 tegen 18 stemmen ging de Senaat wel akkoord met de 4,5 miljard steun die de regering in het Middenoosten wil verdelen. Dat bedrag valt uiteen in directe wapenhulp en credieten voor militaire aankopen.

Compromis

De Senaat heeft overigens niet het laatste woord in deze materie. Zijn versie van de wet gaat nu naar een speciale commissie uit beide Huizen van het Congres om te worden vergeleken met de door het Huis van Afgevaardigden aangenomen versie. De commissie moet zien de verschillen tussen beide versies glad te strijken.

Senator James Allen uit Alabama, een kampioen van het blanke minderheidsregime in Rhodesië, had de behandeling van het regeringsvoorstel met een viertal amendementen twee weken lang weten te traineren. De impasse werd jongsleden vrijdag doorbroken toen de Senaat bij hoofdelijke stemming akkoord ging met de door allen gewenste besnoeiingen.

Schrappen

Dit heeft tot gevolg dat,

• 25 miljoen dollar voor steun aan Mozambique en Botswana, twee' zwarte! „confrontatiestaten" in Zuidelijk Afri-i ka, in zijn geheel is geschrapt. Het huis heeft Mozambique reeds elke vorm v£m militaire steunverlening onthouden, uit angst dat dit land Amerikaanse wapens tegen Rhodesië zal gebruiken.

• De hulp die gelijkelijk zou worden verdeeld door Zaire en Zambia is teruggebracht van 60 tot 50 miljoen dollar.

• De Senaat uitdrukkelijk stipuleerde dat geen gelden mogen worden gebruikt voor de financiering van een guerrillaoorlog tegen het blanke minderheidsregime Smith in Rhodesië.

• De Senaat Mozambique elke hulpverlening onthoudt totdat de Amerikaanse dominee Armand DoU, van de „Kerk van de Nazareeër", is vrijgelaten.

Het leeuwedeel van de militaire hulp in deze wet, 2,5 miljard dollar, is met een looptijd van twee jaar bestemd voor Israël, zowel direct als in de vorm van credieten. Egypte, Jordanië, Syrië, en Libanon krijgen economische hulp te verdelen tot een totaalbedrag van twee miljard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Senaat snoeit in Kissinger's beleid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken