Bekijk het origineel

Prijslegalisatie bijna niet meer te dragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijslegalisatie bijna niet meer te dragen

Nieuwe EEG-begroting

2 minuten leestijd

BRUSSEL De begroting van de Europese Gemeenschappen zal komend jaar met ongeveer 13 pct. stijgen. Dat heeft Europees Commissaris Claude Cheysson maandag op een persconferentie in Brussel meegedeeld.

De Europese Commissie, het „Dagelijks Bestuur" van de EG, heeft een eerste ontwerp gemaakt voor de Europese begroting voor komend jaar. Hoewel er nog onbekende factoren zijn, komt het totaal van de Europese uitgaven volgend jaar op ongeveer 33 miljard gulden.

Dodelijk

Bijna 4 miljard gulden van het totaal zal besteed dienen te worden aan uitkeringen in verband met het fluctueren van de wisselkoersen. Met die uitkeringen die abrupte stijgingen van de voedselprijzen voorkomen of die dienen om plotselinge dalingen van het landbouwinkomen te vermijden, neemt de Gemeenschap een last op zich die bijna niet meer te dragen is, aldus Cheysson. Deze zogeheten „Agrimonetaire kosten" houden een verzwakking van het budget in die dodelijk voor de Gemeenschap kan zijn.

Slechts 1,4 pct. van de begroting van komend jaar zal dienen voor het aangaan van nieuwe gemeenschapsacties. De Europese Commissie vindt dat er ongeveer 360 miljoen gulden op tafel moet komen voor het oprichten van een Europese Exportbank. Een aantal (veel geringere) bedragen wil de Commissie reserveren voor nieuwe activiteiten als b.v. een nieuwe marktordening voor alcohol, steun aan de burgerluchtvaartindustrie om grote vliegtuigen te bouwen, voor een nieuw informaticaprogramma etc.

Somber

In antwoord op vragen zei Cheysson dat men er bij de Europese Commissie nog geen idee van heeft wat de thans heersende droogte zowel voor het budget als voor de algemene situatie zal gaan betekenen. Uit de Sowjet-Unie komen ook al verhalen over grote droogte. Het kan een ramp worden, zo gaf Cheysson te verstaan, als in twee van de drie grootste landbouwproduktiegebieden van de wereld (in de Sowjet-Unie en in West-Europa, het derde gebied wordt gevormd door de Verenigde Staten) de voedselproduktie sterk achterblijft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Prijslegalisatie bijna niet meer te dragen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken