Bekijk het origineel

Smith wil meer rechten voor zwarte bevolking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Smith wil meer rechten voor zwarte bevolking

Ontwikkeling in Rhodesië

4 minuten leestijd

SALISBURY — De Rhodesische premier lan Smith heeft maandagavond toegegeven bij een van de meest omstreden kwesties in zijn land. Hij sprak zijn steun uit voor een regeringsrapport waarin de aanbeveling wordt gedaan de gewraakte wet op het landeigendom te schrappen. Op grond van deze wet is ongeveer de helft van het land tot „blank gebied" verklaard.

In het rapport, dat nog door het parlement moet worden besproken, wordt de dringende aanbeveling gedaan om mensen van alle rassen in staat te stellen land te kopen in het tot nu toe alleen voor blanken bestemde gebied.

Aandrang
Tijdens een televisietoespraak pleitte Smith er bij de blanke Rhodesiërs voor te aanvaarden „dat de beslissingen die wij op het punt staan te nemen belangrijke en verstrekkende gevolgen voor de toekomst van ons land zullen hebben." De in het rapport opgenomen aanbevelingen maken deel uit van een „weldoordacht en gecoördineerd plan", aldus de premier. In het rapport wordt ook gepleit voor oprichting van een commissie die zich bezig moet gaan houden met de bestrijding van rassendiscriminatie. De commissie die het rapport heeft opgesteld wordt geleid door een voormalig lid van het Rhodesische hooggerechtshof en bestaat uit vijf zwarte en vijf blanke leden.

In het rapport wordt er onder meer ook voor gepleit de „Afrikaanse" helft van Rhodesië, die nu in gezamenlijk eigendom is van zwarte stamhoofden, gesloten te houden voor blanke beleggers en de ontwikkeling van dit gebied ter hand te nemen door verhoogde over• heidsuitgaven.

De commissie spreekt zich in het rap,port ook uit voor een gezamenlijk algemeen passief kiesrecht, waardoor leden van alie rassen zich vijTkiesbaar kunnen stellen. Tot nu toe kunnen blanke en zwarte groeperingen alleen op een kandidaat van hun eigen ras stemmen.

De commissie werd vorig jaar in het leven geroepen en kreeg toen tot taak in de wetgeving te speuren naar oorzaken voor de radicale moeilijkheden. Het rapport wordt op 22 juni door het Rhodesische parlement besproken.

Uitbreiding

Premier lan Smith heeft maandag oök bekendgemaakt dat zijn regering zwarte militairen van de Rhodesische strijdkrachten gaat bevorderen tot de rang van officier. Smith zei dat er ook in het Rhodesische politiekorps betere promotiemogelijkheden voor zwarte employe's zullen worden gecreërd.

„Dit is bedoeld voor speciale leden van het leger die duidelijk hebben gedemonstreerd leiderskwaliteiten te bezitten en die deskundig en loyaal zijn", aldus Smith.

Volgens politieke waarnemers is dit een poging om de veiligheidstroepen van Rhodesië in de hand te houden nu het land wordt geconfronteerd met een escalerende guerrilla-oorlogvoering met zwarte nationalisten.

Zambia

In dezelfde rede waarschuwde lan Smith de president van Zambia, Kenneth Kaoenda, geen uitvalspunten beschikbaar te stellen aan tegen Rhodesië strijdende guerrilleros. Smith zei dat een dergelijke stap van Kaoenda het einde zou zijn van alle inspanningen om.de gemeenschappelijke vraagstukken van beide landen door onderhandelingen op te lossen. Kaoenda zou voor de ernstige consequenties van zijn besluit verantwoordelijk zijn. De Zambiaanse president zou verder moeten beseffen dat hij de terroristen vrijwel zeker in Rhodesië de dood in zou sturen. Volgens een maandag in Salisbury gepubliceerd communiqué van het leger heeft de guerrillastrijd in .het afgelopen weekeinde in totaal 16 mensenlevens geëist. Daartoe behoorden 14 guerrillastrijders en een Rhodesische soldaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Smith wil meer rechten voor zwarte bevolking

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken