Bekijk het origineel

Marge experimenten in economie gering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marge experimenten in economie gering

2 minuten leestijd

Wie de in februari jongstleden gepubliceerde beschouwingen van het Centraal Planbureau over de ontwikkeling in de jaren 1975-1980 en volgende op zich laat inwerken, zal zich realiseren dat de marge om met onze economie te experimenteren zeer gering is. Aldus de Vereniging voor de Metaal- en Elektrotechnische Industrie (FME) in haar zojuisr gepubliceerde jaarverslag over 1975.

Structuren

„Dat wil niet zeggen dat men niet kan open staan voor nieuwe ideeën en daarop geen te vormen bijvoorbeeld overlegstructuren — die met name de sociale consequenties van herstructureringsprocessen in betere banen kunnen leiden. Maar dan wel zo dat men de eigen situatie recht doet wedervaren en zich hoedt voor fraaie — door theoretici uitgedachte sjablonen.

Realiteitszin

Men zal voldoende realiteitszin moeten kunnen opbrengen om te beseffen dat alle nare consequenties nooit kunnen worden vermeden. En tenslotte zal men er vertrouwen in moeten hebben dat partijen zich in het overleg laten leiden door enkele gemeenschappelijke doelstellingen en er niet op uit zijn om de positie van een van de andere partijen de nek om te draaien. De metaal- en elektrotechnische industrie kent in haar grote gevarieerdheid haar zwakke en ook haar sterke bedrijven en groepen en branches. De meeste hiervan staan in de harde internationale concurrentiestrijd. Wil men deze bedrijven gezond laten functioneren, dan zal in de eerste plaats rekening moeten worden gehouden met de eisen die deze strijd meebrengt.

Constructief

Als dat aanvaard wordt, mag men vanuit de industrie een constructieve benadering verwachten van bestaande en zich nog aandienende problemen van industrie- en structuurpolitiek. Om aan deze constructieve benadering een reële inhoud te verschaffen, om haar operationeel te maken en de daarbij rijzende problematiek op deskundige wijze en met inspraak van alle belanghebbende bedrijven te kunnen behandelen, is een hechte samenwerking van bedrijven in de metaal- elektrotechnische industrie noodzakelijk.

Platform

Een samenwerking die overigens ruimte laat voor de variatie in belangenschakeringen naar produktsoort en regio. De vereniging FME is daarvoor het aangewezen platform".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Marge experimenten in economie gering

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken