Bekijk het origineel

Kritiek van Veenendaal op nieuwe streekplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kritiek van Veenendaal op nieuwe streekplan

4 minuten leestijd

VEENENDAAL — Het gemeentebestuur van Veenendaal gaal in principe accoord met het voorontwerp streekplan Utrecht-Oost. Toch had het gemeentebestuur op belangrijke punten kritiek op het plan van Gedeputeerde Staten van Utrecht.

B en W hebben, evenals GS, een voorkeur voor een streekplanmodel, dat uitgaat van een „relatief sterke verstedelijking met de nadruk op de landbouw". Dat wil zeggen dat in bepaalde gebieden in Utrecht-Oost de verstedelijking dooc moet gaan en dat de landbouw vóór bijvoorbeeld de natuur moet gaan". Veenendaal is éèn van die gebieden waar de verstedelijking zich verder moet ontwikkelen. De totale structuur van de gemeente moet in dat geval meer gaan bieden op economisch en sociaal-cultureel gebied."

Bezwaren

Een groot bezwaar vonden b en w dat de provincie uitgegaan is van algemene beginpunten. B en w vonden dit niet juist omdat er zo tegenstrijdigheden ontstaan in de groei van Veenendaal. Als de provincie in haar voorlopige voorkeur sterke verstedelijking ondersteunt, dan zou dat voor Veenendaal een bevolkingstoename, die in 1990 uitkomt op 50.350 inwoners betekenen. De provincie gaat echter uit van een aantal dat Venendaal in 1990 misschien nog juist op zijn eigen grondgebied kan bergen en dat zijn er „maar" 47.600.

De provincie zou volgens B en W in het streekplan aan moeten geven hoe die sterkere verstedelijking mogelijk gemaakt kan worden. Voor het Veenendaalse gemeentebestuur hoeft die sterkere verstedelijking niet. In een groei tot zo'n 47.000 of 48.000 inwoners hoopt ^^^ doeleinden voor de gemeente een eindweegs te kunnen bereiken.

Nieuwbouw

B en W maken ook bezwaar tegen de gronden die GS voor de woningbouw willen bestemmen na Veenendaal-West. In toekomstige plannen moet nog ruimte voor zo'n 2200 woningen komen. De provincie heeft daarvoor ruimte in gedachten in een gedeelte van Petenbos en ten zuiden van Rijksweg 12. B en W zijn het daar niet mee eens. Daardoor komt er meer verkeer en omdat dat niet bevordelijk is voor het wonen in die omgeving, achten B en W nieuwe woongebieden daar niet raadzaam. Bovendien willen B en W dit gebied eventueel na 1990 reserveren voor hoogwaardige werkgelegenheid.

Werken- wonen

De visie van de provincie op het punt werken-wonen wordt niet door B en W gedeeld. Het gemeentebestuur wil een evenwicht tussen werken en wonen nastreven, uitgaande van de gedachte dat wie hier ook woont ook hier werk moet kunnen vinden. Dat zou betekenen dat Veenendaal ongeveer de helft meer arbeidsplaatsen nodig heeft dan in het streekplan wordt aangegeven. Dat vindt ook zijn weerslag in verschil van mening over de behoefte aan bedrijfsterreinen in de toekomst.

Volgens B en W toont Veenendaal 'duidelijk tekorten op het gebied van cultuur, vermaak en ontspanning en het college is het helemaal niet eens met het gemeentebestuur, dat meent' hierin een samenhang met andere gemeenten te zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kritiek van Veenendaal op nieuwe streekplan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken