Bekijk het origineel

Onderhandelingen over vredesmacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderhandelingen over vredesmacht

Rust in Libanon

3 minuten leestijd

BEIROET — De toestand in Libanon was dinsdag rustig aan de fronten. De pogingen tot het laten optreden van een Pan-Arabisrhe vredesmacht hebben nog geen succes gehad. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Mahmoed Riad, heeft daar dinsdag in de buurt van Beiroet over gesproken met leidende rechtse politici, die sceptisch staan tegenover een dergelijke vredesmacht.

In Jeruzalem waarschuwde de Israëlische premier, Rabin, voor „de gevaren die kunnen ontstaan wanneer Libanon een door terreurorganisaties of een door Syrië beheerst land zou worden".

Riad heeft ook gesproken met de demissionaire president Soeleiman Franjieh, minister van binnenlandse zaken Camille Sjamoen om toestemming tot het optreden van de vredesmacht te verkrijgen. De Christelijke Militie telt naar schatting 15.000 man.

Ook de Libische premier, Jalloud, heeft dinsdag weer moeite gedaan voor de vredesmacht, die volgens Riad zes tot tienduizend man zal tellen.

Jalloud sprak met de nieuw gekozen president van Libanon, Elias Sarkis. Hij heeft tot dusver evenmin iets concreets bereikt.

Uit Washington werd dinsdag gemeld dat de V.S. geen instemming hebben getoond met de inmenging door Syrië in Libanon en dat Washington daar niet over is geraadpleegd en evenmin van op de hoogte was gesteld.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat gewapende interventie het gevaar inhoudt van een ,,regionale oorlog".

De blokkade van Beiroet en Sidon duurt inmiddels voort. Er is nauwelijks benzine in deze steden te krijgen en de mensen staan er uren in de rij voor brood. Pro-Syrische militairen die een controlepost ten zuiden van de hoofdstad bezetten laten wel kleine vrachtwagens met fruit en groente door.

VS-vloot

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei maandag dat zeven Amerikaanse oorlogsschepen die eerder deze maand waren teruggetrokken naar het Oosten van de Middellandse Zee bij Libanon zijn teruggekeerd. De schepen waren er aanvankelijk heen gezonden om Amerikanen en anderen te kunnen evacueren wanneer de burgeroorlog in Libanon nog erger zou worden.

Uit Geneve meldde het Rode Kruis dinsdag dat de blokkade in Libanon op dringend verzoek van de PLO zal worden verzacht en dat het Rode Kruis medicamenten mag vervoeren en vrouwen en kinderen van levensmiddelen zullen worden voorzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Onderhandelingen over vredesmacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken