Bekijk het origineel

Juiste mensen voor uitbreiding ontbreken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Juiste mensen voor uitbreiding ontbreken

SPAANSE EVANGELISCHE ZENDING

6 minuten leestijd

ROTTERDAM — Gedurende de laatste jaren wordt in Spanje een andere koers gevaren ten opzichte van reformatorische groepen. Met de doo^ van Franco in 1975 kwam er een eind aan een moeilijke periode. De houding van de Spaanse koning nu is moedgevend. Dat blijkt uit mededelingen van de Stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ). Enkele dagen geleden hield men de jaarlijkse vergadering met comités en correspondenten, in Sliedrecht.

In 1975 kon voor ruim 100.000 gulden aan steun worden geboden. Daarvan werd 6200 gulden besteed aan de uitgave van de kinderbijbel van Vreugdenhil in het Spaans. Deze kinderbijbel wordt ook gebruikt in werk dat op gang komt onder Spaanse en Portugese gastarbeiders in ons land. Tijdens de genoemde vergadering kwam de wenselijkheid naar voren een evangelist te hebben voor het werk onder gastarbeiders, bijvoorbeeld in Rotterdam. Principieel en fmancieel is uitvoering daarvan echter niet eenvoudig. Bovendien moet zo iemand land en volk begrijpen.

De zendingspost te Madrid van Valentin Munoz Maillo vergde 41.000 gulden van de geboden hulp. Diverse Spaanse scholen werden verder financieel gesteund, en verder het Evangelisch Ziekenhuis in Barcelona, de Stichting voor Juridische Bijstand onder leiding van ds. José Cardona Gregori en het project van de Free Presbyterian Church of Schotland in Italië. Voor het eerst was de exploitatie van het maandblad „De Zendingsbode" kostendekkend.

Omvangrijk

Het werk wordt voor evangelist Munoz in Spanje eigenlijk te omvangrijk. Het blijkt bijzonder moeilijk iemand te vinden die hem kan assiteren maar die tegelijk even begaafd en principieel is als deze oud-priesterstudent die door lezing van de Bijbel tot volslagen levensverandering gekomen is. Juist daardoor is hij uitstekend in staat vragen en moeilijkheden te begrijpen van hen die twijfelen aan de Roomse dogma's.

Op 21 april is te Barcelona ds. Mario Cignoni Penella overleden. Ds. Cignoni was voor de SEZ een man van het eerste uur, die enkele malen ons land bezocht. Hij werd 69 jaar. Hij was zeer bevriend met nu wijlen prof. G. Wisse — een van de grondleggers der SEZ — en werd tijdens een van zijn tounees door prinses Wilhelmina in audiëntie ontvangen.

In „De Zendingsbode" zal verder een uitvoerig reisverslag worden opgenomen van de 9-daagse reis naar Spanje van de heer F. van Holten, de secretaris van de SEZ. Hij deed in 9 dagen Barcelona, Madrid en Alcoy aan en had intensief en leerzaam contact met diverse relaties. Het contact met Portugal was in 1975 minimaal. Men heeft sterk de indruk dat de postdienst niet normaal functioneert. Van vervolging of verdrukking kwamen bij de SEZ geen berichten binnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Juiste mensen voor uitbreiding ontbreken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken