Bekijk het origineel

Zwarte bladzijde voor Brielse Catharijnekerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zwarte bladzijde voor Brielse Catharijnekerk

Geref. Bond, „Brielle en omstreken"

3 minuten leestijd

BRIELLE — „De kerk is Jarig". Dat was het opschrift boven een artikel in een Brielse Courant van vlak voor Pinksteren. Van half twee 's middags tot negen uur 's avonds hadden de kerken van Brielle (onder andere Ned. Herv. en Geref.) op tweede Pinksterdag „een groots en feestelijk programma, zo veelzij dig als een kaleidoskoop" georganiseerd, buiten en in de Catharijnekerk. Cabaret, pop-muziek en negro-spirituals, poppentheater, knutsden vormden samen het „feest op totaal nieuwe leest", zoals de Brielse Courant het uitdrukte. Dat zou Pinksteren in de vertaling voor onze tijd - betekenen: de kerk is jarig, want de discipelen kregen opdracht de „liefde van God" uit te dragen

i Van onze kerknieuwsredactie) .

Het plaatselijk afdelingsbestuur van de Geref. Bond („Brielle en Omstreken") stelde een verklaring op waarin het achteraf zijn leedwezen uitspreekt over de gebeurtenissen. Inhakend op het gewraakte krante-artikel sprak het afdelingsbestuur uit: „Een dag welke de geschiedenis in zal gaan van de Catharijnekerk als 'n dag waarin de „kerk in hedendaagse stijl" zich wil presenteren aan het volk. Welnu, hetgeen die dag geboden werd aan de Jezus zoekende menigte was alles, behalve het volle Evangelie".

De verklaring stelt nadrukkelijk dat stenen voor brood werden gegeven met het geboden vermaak en dat het ware Brood des levens alleen door het geloof gekend wordt, door het werk van de Heilige Geest. Vrucht daarvan is naar Gods wet en tot Zijn eer te leven.

Ondergang

„Sprekers van naam", aldus de verklaring, „gaven volgens de Brielse Courant hun kijk op de wereld en de mens en zijn kerk daarin. Met de kijk op deze wereld echter zijn we snel klaar: er zijn slechts enkele woorden voor nodig: gedoemd tot ondergang. Dat de mens voor al het gebeurde een Godshuis kan gebruiken tekent de mentaliteit van de mens der zonde, aldus de verklaring verder. „Mijn huis zal een huis des gebeds genaamd worden alle volken, maar gij hebt dat tot een kuil der moordenaren gemaakt". „Zo zien wij dit gebeuren ook", aldus de Brielse verklaring, „omdat men de volle wereldse dingen welke de mensen trekken in Gods huis halen en het daarmee ontheiligen. Laten we toch alleen in dit Godshuis eredienst houden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zwarte bladzijde voor Brielse Catharijnekerk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken