Bekijk het origineel

Schaduw Lockheed over verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schaduw Lockheed over verkiezingen

Church houdt Leone onschuldig

5 minuten leestijd

WASHINGTON — President Giovanni Leone van Italië is, althans voor zover Amerikaanse ondrzoekers hebben kunnen nagaan, op geen enkele wijze betrokken geweest bij het in zijn land spelende onderdeel van de internationaal wijkvertakte Lockheed-steekpenningenaffaire.

Dit is dinsdag in Washington meegedeeld door Frank Church, voorzitter van de Senaatscommissie die het schandaaiindertijd heeft onderzocht. Church werd in zijn uitspraak pro Leone gesecondeerd door collega Charles Percy, het „zwaarste" Republikeinse lid van de Commissie. Church zelf is Democraat.

Bij het onderzoek is komen vast te staan dat Lockheed in Italië op hoog niveau steekpenningen heeft betaald vanwege een aan het bedrijf gegunde levering van Hercules-vrachtvliegtuigen voor de luchtmacht. Uit onthullingen en geruchten daarna bleek dat het geld zou zijn uitgekeerd aan of via iemand die wordt aangeduid als de „antilope-knoeier". Met dat alias zou een oud-premier worden bedoeld.

Rumor

De huidige President, een Christen-Democraat, was vroeger premier. Behalve Leone's naam is ook die van zijn partijgenoot Mariano Rumor gevallen. Deze is thans minister van Buitenlandse Zaken en was net als Leone vroeger Premier.

De verklaring van Church en Percy houdt rechtstreeks verband met de Italiaanse verkiezingen van a.s. zaterdaig. De heren gaven dat zelf toe. Hun collega senator John Pastore waarschuwde vorige week dat de Italiaanse communisten verkiezingsmunt zouden trachten te slaan uit het gelegde, maar onbewezen, verband tussen Leone en het Lockheed-schandaal.

„Er bestaat geen bewijsmateriaal, absoluut niets, waaruit men zou kunnen afleiden dat president Leone, rechtstreeks of indirect, gelden van Lockheed heeft ontvangen of had moeten ontvangen", verklaarde Church, daarin bijgevallen door Percy.

Laatste slag

Woensdag zal nieuw bewijsmateriaal in het Italiaanse omkoopschandaal van de Lockheedvliegtuigfabriek onderzocht worden door een parlementaire commissie, en zou een laatste slag kunnen worden toegebracht aan de verkiezingscampagne van de regerende Christen-Democratische Peirtij.

De commissie van onderzoek zal rapporten horen van haar drie leden die vorige week vragen stelden aan Lock-^ heedfunctionarissen in de Verenigde Staten. Zij keerden naar Italië terug met de mededeling dat het nieuwe bewijsmateriaal dat zij hadden verzameld ééns voor al zou kurmen tonen wie in deze zaak geld had ontvangen.

Linkse en centrumpartijen vroegen om het ontslag van de. minister van Buitenlandse Zaken, Mariano Rumor, temidden van beweringen dat hij betrokken zou kunnen zijn bij het nieuwe materiaal over de betaling van twee miljoen dollar (ruim vijf miljoen ^gulden) door Lockheed aan Italiaanse functionarissen. Rumor heeft de beschuldigingen krachtig en herhaaldelijk tegengesproken. Maar de Christen-Democraten vrezen dat openbaarmaking van de zaak op dit ogenblik een zware slag zou kunnen toebrengen aan hun kansen voor de verkiezingen die over vier dagen worden gehouden. Zij hadden gewild dat de commissie na de verkiezingen bijeen zou komen maar alle andere partijen hielden vast aan een onmiddellijke bijeenkomst.

De voorzitter van de Christen-Democratische Partij, Amintore Fanfani, legde er dinsdagavond opnieuw de nadruk op hoe dicht zijn partij was bij het verliezen van de politieke controle over het land waar zij 30 jaar gedomineerd had.

Hij deelde op een verkiezingsbij: eenkomst in Potenza mee dat de enige manier om de Communisten uit de regering te houden was dat degenen die voor het eerst stemden de Christen-Democraten zouden steunen, en voorts het overgaan van  extreem-rechtse stemmen van  de 'Neo-Fascistische NSI naar zijn partij.

De communistische partijsecretaris Enrico Berlinguer, zei voor de televisie dat de huidige politieke onzekerheid in Italië dé schuld was van regeringen die ., de naam niet waardig waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Schaduw Lockheed over verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken