Bekijk het origineel

Toenemend aantal priesters steunen communisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toenemend aantal priesters steunen communisten

Vervolging Rumor c.s. afgewezen

6 minuten leestijd

ROME — De eis van de Italiaanse Communisten en Neo-fascisten om minister van Buitenlandse Zaken Mariano Rumor en twee voormalige ministers van Defensie terecht te laten staan in verband met het Lockheed omkopingschandaal is donderdagmorgen afgewezen door een parlementaire commissie, die zich met de Lockheed zaak bezighoudt. >

Het verzoek was ingediend aan de vooravond van de belangrijke nationale verkiezingen de Communisten hopen de grootste politieke partij in het land te worden zodat zij aan toekomstige regeringen kunnen deelnemen.

De Communisten en de Neo-fascisten eisten de onmiddellijke arrestaties van de voormalige minister van Defensie Mario Tanassi, een sociaal democraat. Verder eisten zij dat gerechtelijke procedures werden aangespannen tegen twee andere christen democraten, Mariano Rumor en voormalig minister van Defensie Luigi Gui.

Bewering

'Zij beweerden dat het verzoek van  drie commissietedea die juist uit de Verenigde Staten zijn teruggekeerd uitwijst dat Tanaui meer dan 1,5 miljoen dollar van Lockheed heeft geaccepteerd en dat ook Rumor en Gui bij het schandaal betrokken zijn geweest.

De voorzitter van de Commissie die de Lockheed zaak onderzoekt Angelo Castelli verklaarde dat zijn Commissie de Amerikaanse regering toestemming zal vragen de inhoud van alle documenten die zij over de zaak heeft verzameld te publiceren.

De „Christen-Democraten hebben deze aanbeveling gedaan omdat ze erop vertrouwen dat de partij niets te verliezen heeft en slechts profijt kan trekken van uitgebreide publiciteit voor de activiteiten van de Commissie en voor de dkumenten die zij heeft verzameld", aldus Castelli.

Ommezwaai

Ondertussen heeft de benedictijn Giovanni Franzoni, oud abt van een van de vier hoofdbasilieken van Rome, heeft zich woensdag in het openbaar 'uitgesproken voor de Italiaanse Communistische partij en daarmee een belangrijke uitdaging gericht aan het adres van de Paus en de bisschoppen vier dagen voor de algemene verkiezingen.

Pater Franzoni, tot 1973 abt van St. Paulus buiten de muren, heeft zich met zijn verklaring geschaard in de rij van vooraanstaande katholieken die de zijde van de communisten hebben gekozen in de verkiezingsstrijd.

De Communistische partij heeft benadrukt dat zij, mocht zij aan de macht komen, volledige godsdienstvrijheid zal waarborgen.

 Paus Paulus hfft getracht een dam op te werpen tegen de aankekkingskracht van de communisten op de Katholieken, die gedurende 30 jaar de ruggegraat hebben gevormd van de Christen Democratische partij. In krachtige verklaringen heeft de Paus Christendom en Marxisme onverenigbaar genoemd, en de vooraanstaande katholieken die zich als onafhankelijk kandidaat hebben laten stellen op de communistische lijsten voor de komende verkiezingen als „verraders" gebrandmerkt.

Tot deze onafhankelijke communistische kandidaten behoren een vroegere functionaris van het vatikaan en de vroegere hoofdredacteur van het dagblad dat uitgegeven wordt door de Italiaanse bisschoppen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

Toenemend aantal priesters steunen communisten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken