Bekijk het origineel

Hevige onlusten bij Johannesburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hevige onlusten bij Johannesburg

Reeds 23 doden in Soweto

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG ~ Een woordvoerder van de politie in Joliannesburg heeft donderdag meegedeeld, dat bij de onlusten van woensdag in de door zwarte Zuid-Afrikanen bewoonde plaats Soweto 23 mensen het leven hebben verloren en minstens 220 mensen zijn gewond.

De onlusten begonnen woensdag in het begin van de dag en duurden voort tot de dageraad van donderdag aldus de politiewoordvoerder. Omgekomen zijn 21 zwarten en 2 blanken. In het geheel zijn 126 mensen gearresteerd. Op het ogenblik is volgens de politie de situatie rustig.

Ongeveer duizend gewapende politiemannen waren samengetrokken in Soweto, waar een miljoen zwarten wonen. De plaats Ugt ongeveer 20 km ten zuid-westen van Johannesburg.

Oorzaak

De politie heeft de blanken gewaarschuwd, uit Soweto te blijven. Maar donderdagochtend stroomden duizenden zwarten uit Soweto het blanke Johannesburg binnen, waar zij werken. De onlusten begonnen tijdens een betoging van ongeveer 10.000 scholieren uit protest tegen de invoering van het Afrikaans op hun scholen. De politie zegt uit zelfverdediging op betogers geschoten te hebben. De onlusten van woensdag werden 's avonds heviger nadat zwarte werknemers uit het blanke Johannesburg waren teruggekeerd.

Bij de onlusten zijn verscheidene politiebureaus door zwarten belegerd, werden regeringsgebouwen in brand gezet en drankwinkels van de staat geplunderd.

Volgens de politie werden allerlei voertuigen aangevallen zodat de overheid last gaf, dat ambulances en brandweerwagens uit Sowetto moesten blijven nadat enkele van deze wagens met stenen waren bekogeld.

De straten van Soweto, die normaliter 's avonds donker zijn aangezien Soweto vrijwel geen elektriciteitsvoorziening heeft, waren woensdagavond wel verlicht door het vuur van brandende gebouwen.

Verwacht

In negerkringen werden al eerder moeilijkheden verwacht nadat de regering had bepaald dat het Afrikaans verplicht op de scholen moest worden onderwezen. Het verzet hiertegen onder de negerleerlingen in Soweto, die meer politiek bewust zijn dan hun ouders, is nu tot uitbarsting gekomen.

De leerlingen die aan de opstand deelnemen zijn tussen de 13 en 18 jaar oud. De onlusten waren al in mei begonnen met het weglopen van leerlingen van de middelbare school Phefmi en breidden zich uit naar zes andere scholen in het gebied. De regering wilde hen echter niet toestaan te leren in de talen die zij zelf wensten, Engels en hun stamtaal.

Donderdagmorgen zijn opnieuw rellen uitgebroken. Betogers stichtten brand in gebouwen en bekogelden auto's met stenen. De plaatselijke politiecommissaris J. Gerber, zei^dat het in heel Soweto gist. In Soweto, ongeveer 20 km van Johannesburg, wonen ongeveer een miljoen mensen. Gerber kon niets zeggen over de omvang van de politiemacht in Soweto, maar hij zei dat het leger niet ingeschakeld zou worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

Hevige onlusten bij Johannesburg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken