Bekijk het origineel

Washington waarschuwt Hoessein voor Sovjethulp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Washington waarschuwt Hoessein voor Sovjethulp

VS druk op Jordanië

4 minuten leestijd

 WENEN — President Hoessein van Jordanië die deze week een bezoek brengt aan Oosteiirjjk en zondag vertrekt naar Moskou heeft woensdag op een persconferentie gezegd dat het geen geheim was dat wij de mogelijkheden zijn gaan onderzoeken onze strijdkrachten te versterken met een luchtverdedigingsstelsel van Sowjet-makelij".

Het bericht dat het Jordanië voor miljoenen dollars aan Amerikaanse militaire en economische hulp kon kosten als de wapens in de Sowjet-Unie werden besteld, „is nieuws voor mij", aldus de Koning.

Washington

De Amerikaanse regering heeft koning Hoessein gewaarschuwd dat Jordanië verscheidene tientallen miljoenen dollars aan economische en militaire bijstand zal moeten derven, als hij besluit in de Sowjet-Unie een geïntegreerd luchtverdedigingsstelsel te bestellen. Dit is woensdag van welingelichte zijde in Washington vernomen.

De Jordaanse vorst heeft vorig jaar in de Verenigde Staten een beginsel-akkoord gesloten voor de aanschaf van 14 luchtdoelraketbatterijen van het type Hawk, waarvan de kosten toen 850 miljoen dollar bedroegen. Deze aankoop zou voor een groot deel worden gefinancierd door Saoedi-Arabië. Deze transactie stuitte echter op bezwaren van zowel het Amerikaanse Congres dat verstoring van het machtsevenwicht in het Midden-Oosten vreest, als van koning Hoessein die'bij nader inzien de kosten te hoog vond.

Dit had tot resultaat dat de Jordaanse koning in de Sowjet-Unie is gaan informeren of men daar het gewenste materieel zou kunnen leveren. Naar in Washington verluidt, gaven de Russen te kennen, dat Jordanië beter een geïntegreerd luchtverdedigingssysteem zou kunnen aanschaffen, bestaande uit raketbatterijen, radarinstallaties en moderne MIG-straaljagers. Deze oplossing zou inhouden dat er verscheidene militaire Sowjet-adviseurs naar Jordanië zouden komen.

Hoessein zou hebben laten weten dat hij geen Russische technici in zijn land wenst en de voorkeur geeft aan de opleiding van Jordaniërs in de Sowjet-Unie.

In Washington denkt men echter  de Sowjet-autoriteiten hiermee niet zullen kunnen instemmen.

Het is duidelijk dat als Jordanië in .zee zou gaan met de Russen, de traditioneel goede betrekkingen met de VS daar ernstig van te lijden zouden hebben. In Washington wordt er echter de nadruk op gelegd dat er nog niets is beslist en dat «r nog altijd een akkoord tussen Jordanië en de VS mogelijk is.

In 1975 ontving Jordanië van Amerika militaire bijstand ten bedrage van 187,5 miljoen dollar. Voor het komende belastingjaar wordt 252,5 miljoen dollar gevraagd voor militaire hulp en 3,1 miljoen dollar voor economische steun aan Jordanië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

Washington waarschuwt Hoessein voor Sovjethulp

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken